Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Крехката тайландска икономика се готви за сподавено възстановяване

Брутният вътрешен продукт на Кралството вероятно е нараснал с 2,7% на годишна база през последното тримесечие

Крехката тайландска икономика се готви за сподавено възстановяване

Снимак: Ройтерс

Икономическиьт ръст на Тайланд се е ускорила леко през третото тримесечие. Страна отчита най-бавния си темп на икономически растеж от около пет години, като основна причина е поскъпването на валутата, става ясно от медианна прогноза на анализатори за Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на кралството вероятно е нараснал с 2,7% на годишна база през последното тримесечие. Очаква се официалните данни да бъдат публикувани в понеделник.

Секторите на износа и туризма са претърпели значителен удар през последните 12 месеца заради поскъпването на тайландския бат спрямо долара с 9,2%, най-големият ръст на валута на развиващ се пазар, както и заради глобалното икономическо забавяне, предизвикано от напрежението в търговските отношения между САЩ и Китай.

„Отрицателното въздействие от слабия износ се разпространи върху местните инвестиции и потребление“, каза главният икономист от Bank of Ayudhya Pcl Сомправин Манпрасерт и добави:„Икономиката в момента е крехка. Всеки шок, дори и малък, може да провали икономическото възстановяване".

Централната банка на Тайланд намали лихвените си проценти два пъти тази година, а миналата седмица облекчи правилата за отлива на капитали в стремежа си да ограничи поскъпването на тайландската валутата.

Още по темата

Различни компании, от превозвача Thai Airways International Pcl чак до компанията, занимаваща се с въгледобив, Banpu Pcl, обвиниха бата в създаване на по-трудни условията за развитието на бизнеса.

„Състоянието на бата е лошо за нас, тъй като използваме долара като наша функционална валута, а батът поскъпва прекалено много през третото тримесечие“, казва Сомрудее Чаймонгкол, главен изпълнителен директор на Banpu.

Правителството заяви, че ако е необходимо, ще добави още стимули към вече обявения пакет, възлизащ на стойност над 10 милиарда долара.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Великобритания влезе в рецесия след срив на БВП С 20,4%