IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крехката тайландска икономика се готви за сподавено възстановяване

Брутният вътрешен продукт на Кралството вероятно е нараснал с 2,7% на годишна база през последното тримесечие

22:08 | 15.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимак: Ройтерс</em></p>

Снимак: Ройтерс

Икономическиьт ръст на Тайланд се е ускорила леко през третото тримесечие. Страна отчита най-бавния си темп на икономически растеж от около пет години, като основна причина е поскъпването на валутата, става ясно от медианна прогноза на анализатори за Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на кралството вероятно е нараснал с 2,7% на годишна база през последното тримесечие. Очаква се официалните данни да бъдат публикувани в понеделник.

Секторите на износа и туризма са претърпели значителен удар през последните 12 месеца заради поскъпването на тайландския бат спрямо долара с 9,2%, най-големият ръст на валута на развиващ се пазар, както и заради глобалното икономическо забавяне, предизвикано от напрежението в търговските отношения между САЩ и Китай. т т

„Отрицателното въздействие от слабия износ се разпространи върху местните инвестиции и потребление“, каза главният икономист от Bank of Ayudhya Pcl Сомправин Манпрасерт и добави:„Икономиката в момента е крехка. Всеки шок, дори и малък, може да провали икономическото възстановяване".

Централната банка на Тайланд намали лихвените си проценти два пъти тази година, а миналата седмица облекчи правилата за отлива на капитали в стремежа си да ограничи поскъпването на тайландската валутата.

Различни компании, от превозвача Thai Airways International Pcl чак до компанията, занимаваща се с въгледобив, Banpu Pcl, обвиниха бата в създаване на по-трудни условията за развитието на бизнеса.

„Състоянието на бата е лошо за нас, тъй като използваме долара като наша функционална валута, а батът поскъпва прекалено много през третото тримесечие“, казва Сомрудее Чаймонгкол, главен изпълнителен директор на Banpu.

Правителството заяви, че ако е необходимо, ще добави още стимули към вече обявения пакет, възлизащ на стойност над 10 милиарда долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още