Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Кристалина Георгиева: МВФ използва всичките си ресурси в борбата с кризата

Фондът ще се стреми да утрои финансирането при преференциални условия за най-бедните страни до над 18 млрд. долара, заяви Георгиева по време на брифинг

Кристалина Георгиева: МВФ използва всичките си ресурси в борбата с кризата

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Снимка: Bloomberg

Международният валутен фонд (МВФ) използва всичките си ресурси и се стреми да утрои финансирането при преференциални условия за най-бедните страни до над 18 млрд. долара, заяви управляващият директор на организацията Кристалина Георгиева, цитирана от Ройтерс.

„Имаме пълна подкрепа на членовете да продължим по отношение на офанзивата, за да наберем повече капацитет за финансирането при преференциални условия. Нашата цел е да утроим това, което правим за тези страни “, посочи тя по време на видео брифинг. 

Още по темата

На срещата на финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г-20 Георгиева заяви, че МВФ търси "спешно" около 18 млрд. долара нови ресурси за програмата на фонда за намаляване на бедността и доверие в растежа за бедните страни и проучва как използването на т.нар. Специални права на тираж (СПТ) могат да помогнат за това усилие.

"Налице е консенсус" за прилагане на съществуващи специални права на тираж, за да се даде възможност за повече кредитиране на развиващите се страни, каза още Георгиева по време на брифинга.

Но нейното виждане по отношение на СПТ - разменната единица на МВФ - противоречи на изявлението на финансовите лидери на Г-20, според което групата не е постигнала консенсус относно използването на СПТ, било чрез ново разпределение, или чрез отпускане на „излишни“ СПТ за бедните страни.

Ново разпределение на СПТ за членове на МВФ, сходно с отпечатването на нови пари от страна на централните банки, може да добави стотици милиарди долари нова ликвидност, но САЩ се противопоставиха на този ход, отчасти защото това ще предостави достатъчно ресурси на страните без условия като Китай и Иран, съобщава Ройтерс.

Представителите на страните от Г-20 призоваха МВФ „да проучи допълнителни инструменти, които биха могли да обслужват нуждите на членовете на организацията, докато кризата се разраства, въз основа на съответния опит от предишни кризи“.

МВФ издаде 250 млрд. долара нови СПТ на страните членки по време на финансовата криза през 2009 г., което даде тласък на ликвидността и доверието на пазара.

Георгиева заяви, че се надява на евентуален консенсус, изграден около споразумение на Г-20, което да позволи на бедните страни да преустановят плащанията по официалния двустранен дълг и да даде възможност за повече възможност за разширяване на ресурсите на МВФ за справяне с щетите от пандемията.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
5
 
1
преди 3 месеца
Кой ли стои зад МВФ ... ?! : )))

Още от Новини
Еврозоната разширява търговския излишък през юни на фона на пандемията