Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Кристалина Георгиева: МВФ може да предостави до 1 трлн. долара

Председателят на МВФ похвали последните действия на централните банки, но призова за още усилия

Кристалина Георгиева: МВФ  може да предостави до 1 трлн. долара

Кристалина Георгиева, председател на МВФ. Снимка:Simon Dawson/Bloomberg

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева призова в понеделник правителствата и централните банки да предприемат допълнителни координирани фискални и парични стимули, за да възпрепятстват дългосрочните икономически щети от коронавируса, предава Ройтерс.

В съобщение, публикувано на уебсайта на МВФ, Георгиева заяви, че глобалният кредитор е получил заявка за финансиране от около 20 нови държави, но не пожела да идентифицира нито една от тях.

„МВФ е готов да мобилизира капацитет от 1 трлн. долара, за да помогне на своите 189 държави членки“, каза Георгиева.

"С разпространението на вируса нуждата от координиран и синхронизиран глобален фискален стимул се засилва", каза Георгиева.

Председателят на МВФ предположи, че може да са необходими координирани фискални действия от мащаба на финансовата криза през 2008-2009 г.  Тя каза, че правителствата трябва да продължат да отдават приоритет на разходите за здравеопазване и да оказват подкрепа на най-засегнатите си граждани и предприятия с политики като платен отпуск по болест и целево данъчно облекчение.

Още по темата

Тя също така заяви, че централните банки „трябва да продължат да поддържат търсенето на заеми и да засилят доверието чрез облекчаване на финансовите условия и осигуряване на притока на кредити към реалната икономика“, давайки пример си спешните действия на Федералния резерв на САЩ и други централни банки.

Георгиева приветства откриването на линии на валутен суап между основните централни банки, като добави, че в бъдеще може да се наложи тези суап линии да бъдат разширени до развиващите се пазари.

Тя каза, че действията на централните банки ще трябва да балансират трудните предизвикателства с отлива на капитали от развиващите се пазари и шоковете на цените на суровините, позовавайки се на последните рекордни оттегляния на капитали в рамките на 42 милиарда долара, отчетени от Института за международни финанси през миналата седмица.

„Във времена на криза, като в момента, валутните интервенции и мерките за управление на притока на капитали могат полезно да допълнят лихвения процент и други действия по паричната политика“, каза Георгиева.

Тя каза, че надзорните органи на финансовата система трябва да се стремят да осигуряват стабилност на банковия сектор, като същевременно поддържат икономическа активност.

„Тази криза ще изпита дали промяната, извършена вследствие на финансовата криза, ще служи на тяхната цел“, каза Георгиева по отношение на увеличените капиталови изисквания и други политики, въведени през последното десетилетие за овладяване на превишенията на финансовите пазари.

Георгиева заяви, че банките трябва да бъдат насърчавани да използват своите капиталови и ликвидни буфери.

По-рано този месец МВФ обяви, че ще предостави около 50 милиарда долара на нововъзникващите и развиващите се икономики чрез различни програми за спешно финансиране.

Всички фискални, парични и регулаторни действия биха били „най-ефективни, когато се извършват съвместно“, каза тя и добави, че изследванията на МВФ показват, че увеличаването на разходите има мултиплициращ ефект, когато страните действат заедно.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
3
 
3
Dr. Vatnikov до: ing5rov
преди 1 година
Няма профилна снимка
...каза и отплува...
2
 
5
 
2
ing5rov до: Бате Пешо
преди 1 година
Това е положението , Пешо ... пороят носи най- отгоре най- редките фекалии
5
 
4
 
1
преди 1 година
Дано Бог я накаже тая мръс...ница.По време на чу...ма кредити ще предлага.Мамавидебанагла

Още от Новини
Производствената активност в САЩ скача рекордно през юни