IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата е свила продажбите на британските компании с 16% в края на 2020 г.

Около 4000 малки финансови фирми са изложени на по-голям риск от фалит заради коронавируса

14:48 | 07.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Британските компании отчетоха леко влошаване на продажбите и работните места заради пандемията от COVID-19 миналия месец, показа проучване на Английската централна банка (АЦБ), публикувано от Ройтерс.

Здравната криза е свила продажбите на британските компании средно с 16,1% през четвъртото тримесечие, заяви АЦБ, което е повишение в сравнение със спада от 15,3%, отчетен в проучването през ноември. По-голям удар пандемията нанесе върху работните места в кралството.

Ситуацията се влоши миналия месец въпреки положителните новини за ваксините срещу COVID-19 и разхлабването на мерките в много части на Англия.

В сряда Обединеното кралство регистрира над 1000 смъртни случая от COVID-19 за първи път от април насам, а правителството се опитва да се справи с нов, по-заразен щам на коронавируса.

Подобно на предходните, последното проучване на централната банка показа, че пандемията е засегнала особено силно хотелиерския бизнес. Секторът очаква работните места и продажбите да продължат да са под натиск поне до 2022 г.

Проучването на банката е проведено между 4 и 18 декември и отразява отговорите на 2933 фирми.

В същото време британските регулатори предупредиха, че около 4000 малки финансови фирми са изложени на по-голям риск от фалит заради коронавируса. Пандемията тласка фирмите до ръба, като изчерпва ликвидността им. Проучването на 23 000 фирми беше проведено между юни и август, преди правителството да разшири програмите си за стимулиране и преди да бъдат пуснати ваксините, но регулаторът заяви, че ще продължи да наблюдава натиска върху компаниите.

„Нашата роля не е да предотвратим фалирането на фирмите“, заяви Шелдън Милс, изпълнителен директор британския финансов регулатор ( Financial Conduct Authority, FCA). „Получавайки ранна картина за потенциални финансови проблеми, ние можем да се намесим по-бързо, така че рисковете да се управляват и потребителите да бъдат адекватно защитени“, каза той.

Проучването на FCA не обхваща 1500-те най-големи финансови компании, които са регулирани от Английската централна банка.

Фирмите за кредитиране и плащания на дребно са изправени пред най-голямата заплаха за печалбите си, каза FCA. Около половината от заемодателите на дребно са съкратили персонал и повече от една трета са взели държавни заеми.

Около 44% от застрахователите и брокерите са намалили броя на служителите си, а 19% са потърсили банкови заеми. Общо 59% от анкетираните казват, че очакват коронавирусът да има отрицателно отражение върху бъдещите им постъпления.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още