IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кругман: Фед няма да покачи лихвите през 2015 г.

Двете страшни места за перспективите пред световната икономика са еврозоната и Китай, посочи нобеловият лауреат

13:26 | 15.12.14 г.
Кругман: Фед няма да покачи лихвите през 2015 г.

Федералният резерв на САЩ едва ли ще предприеме първото си покачване на лихвите през 2015 г. с оглед на глобалния икономически спад, който ще тежи върху инфлацията в най-голямата икономика в света. Такова становище сподели в Дубай по време на икономически форум за бъдещето на Арабските страни нобеловият лауреат Пол Кругман, цитиран от WBP Online.

Последните коментари нa Кругман се противопоставят на споделяната от мнозина теза, че Фед се подготвя за покачване на ставките с оглед на все по-позитивните данни за икономиката на САЩ.

"Когато опре до конкретика, те (централните банкери – бел. ред.) си казват:" Световната икономика е доста слаба. Не виждам никаква инфлация и ако повишим лихвите, рискът да объркаме системата е толкова огромен", каза Кругман по време на събитието в Дубай.

По думите му съществуват сигнали, че представители на американската централна банка ще запазят разходите по кредитирането на текущите ултраниски нива в страх от непредвидените последици, които един ход по покачване на ставки може да доведе.

Наскоро Пол Кругман написа в своята колонка в The New York Times, че Федералният резерв рискува "сам да навлезе в правене на нещо погрешно", ако бъде взето преждевременно решение.

"Със сигурност това е реална възможност, която те (централните банкери – бел. ред.) могат да прегърнат и да предприемат, но най-вероятно аз и други ще се опитваме да ги тормозим да не го правят", добави той.

Кругман също така спомена влошаващите се икономически условия в Китай и еврозоната, като заяви, че негативните тенденции там могат допълнително да влошат перспективите за световния икономически растеж през 2015 г.

"Двете страшни места са еврозоната и Китай", посочи лаконично нобеловият лауреат.

През тази седмица Фед ще проведе последната за годината среща с фокус върху монетарната политика. Очаква се регулаторът да изпрати ясен сигнал към пазарите за бъдещите си стъпки, като също така коментира спадове в цените на петрола, които потискат инфлационните очаквания.

Инвеститорите също така ще обърнат специално внимание на всякакви промени във фразата "значителен период от време". Досегашната реторика най-вероятно ще бъде заменена от отдаване на по-голямо значение на бъдещите икономически данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още