IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Курода: Готови сме да разширим възможностите за кредитиране

След като икономическият растеж се ускори, инфлацията вероятно ще се покачи. Ще се придържаме към нашата цел за 2% инфлация, коментира управителят на ЯЦБ

16:46 | 16.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Харухико Курода, управител на ЯЦБ. Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</p>

Харухико Курода, управител на ЯЦБ. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Японската централна банка е готова при необходимост да разшири възможностите си за кредитиране. Това  заяви на пресконференция управителят на Японската централна банка Харухико Курода, цитиран от Ройтерс.

„Няма да се колебаем да предприемем допълнителни мерки, ако е необходимо. Това означава, че сме готови да разширим възможностите си за кредитиране“, каза Курода.

Централната банката на Япония запази настройките на паричната си политика непроменени във вторник и затвърди прогнозите си, че икономиката постепенно ще се възстанови от пандемията на коронавирус, като сигнализира, че засега е предприела достатъчно стъпки за подкрепа на растежа.

„Имайки предвид несигурността как пандемията може да повлияе на нашата икономика и пазари, може да се наложи да обмислим нови мерки. Ще отговорим гъвкаво", добави той.

„Няма да се колебаем да предприемем допълнителни стъпки, основаващи се на нашите три стълба. Опциите включват разширяване на нашите специални програми за борба с пандемията, намаляване на целите ни за доходността на държавните облигации и разширяване на покупките на дялове от борсово търгувани фондове (ЕTF)", заяви Курода.

Относно инфлацията управителят на централната банка коментира: „Вярно е, че икономиката на Япония загуби инерция... Въпреки че тя се насочва към възстановяване, цените могат да останат на отрицателна територия за известно време. Но след като икономическият растеж се ускори, инфлацията вероятно ще се покачи. Ще се придържаме към нашата цел за 2% инфлация“.

„Цените на акциите се движат, отразявайки възгледите на инвеститорите относно перспективите за икономическа и корпоративна печалба. Сега корпоративните печалби се влошават. Но пазарите очакват условията да се подобрят и това се отразява в движенията на пазара", заяви още Курода.

 „Членовете на борда се съгласиха, че се очаква икономиката на Япония да се подобри донякъде в дългосрочен план, след като въздействието от пандемията отшуми. Нашият възглед за икономическите перспективи не се е променил много от април. Но има силна несигурност в перспективата", посочи централният банкер, след като икономисти прогнозират, че японската икономика ще се свие с 22% през това тримесечие.

По отношение на коронавируса Курода заяви, че „най-големият проблем за света в момента е бързото нарастване на броя на заразените в развиващите се икономики… Ако в напредналите страни се появи втора вълна на болестта, това може да доведе отново до блокиране и други мерки, които ще имат отрицателно въздействие върху икономиките".

По въпроса дали пандемията може да промени начина, по който централните банки провеждат паричната политика той коментира: „Когато погледнете Фед и ЕЦБ, те по същество предприемат стъпки за облекчаване на корпоративното напрежение и успокояване на пазарите като нас. Може да изглежда, че използват различни рамки, но това, което правят и целят да постигнат, е доста сходно с нашите виждания“.

„Когато търсенето и предлагането намаляват, компаниите изпитват напрежение. Но не мисля, че трябва да разглеждаме това като нещо, което ще трае постоянно. Не мисля, че трябва да смятаме, че с пандемията инструментите и политиките на централните банки трябва да се променят много", заяви Курода.

 „Тъй като пазарите са се стабилизирали и рисковата премия е спаднала, нашите покупки на дялове от ETF-и намаляха. Но развитието в страната и в чужбина остава силно несигурно поради пандемията на коронавирус. Показателите за нестабилност остават високи за фондовия пазар, за разлика от тези за валутните и облигационните пазари. Ето защо е важно да запазим позицията си за активно купуване на ETF-и за момента", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още