IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Курода: ЯЦБ ще предостави допълнителни финансови стимули, ако е необходимо

Гуверньорът на японския банков регулатор сподели, че за момента икономиката на Япония е стабилна и банката не възнамерява да предприема подобни мерки

12:38 | 10.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода. Снимка: Ройтерс

Японската централна банка (ЯЦБ) може да предостави допълнителни финансови стимули, ако това е необходимо, но трябва да обърне внимание и на страничните ефекти върху финансовата система, заяви гуверньорът Харухико Курода, цитиран от Bloomberg. 

ЯЦБ ще разхлаби своята политика, ако не успее да постигне търсеното ниво на инфлация от 2%, добавя управителят на банката в интервю с Катлийн Хейс от Bloomberg TV във Фукуока, където се проведе и срещата на финансовите министри на страните от Г-20 през уикенда.

Курода подчерта, че не е необходимо в момента ЯЦБ да действа по този въпрос, тъй като икономиката на Япония е стабилна.

Коментарите на гуверньора следват притесненията на инвеститорите относно агресивната програма на банката за стимулиране, която причини значителни щети на пазарите и търговските банки.

Попитан дали ЯЦБ разполага все още с възможност да направи „нещо голямо“, Курода отвърна: „Така мисля“.

яцб яцб

Той посочи четири опции на политиката на банката: допълнително понижаване на негативния лихвен процент; понижаване на целта за 10-годишните държавни ценни книжа; увеличаване на паричната база или стимулиране на закупуването на активи.

„Ако импулсът до нашата цел от инфлация в размер на 2% бъде изгубен, тогава, разбира се, ЯЦБ бързо ще отговори чрез промяна в нашата политика“, заяви Курода.

Йената отчете понижение в стойността си веднага след публикуването на коментарите на гуверньора на централната банка, падайки до ниво от 108,67 йени за долар.

Очаква се Федералният резерв на САЩ да понижи основните лихви през тази година, което ще доведе до заздравяване на японската валута.

Американската инвестиционна банка JPMorgan Chase & Co. Заяви през изминалата седмица, че очаква ЯЦБ да понижи своя негативен основен лихвен процент до -0,3% през септември от -0,1% в момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още