IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Курода: ЯЦБ ще включи темата за климата в дискусиите за паричната политика

Въпреки признаците за постепенно прекратяване на пандемичните облекчения по света ЯЦБ ще запази своите стимули, категоричен е управителят на институцията

12:17 | 28.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода. Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода. Снимка: Bloomberg L.P.

Японската централна банка (ЯЦБ) ще разгледа изменението на климата в дискусиите си относно паричната политика, заяви гуверньорът на регулатора Харухико Курода, сигнализирайки, че институцията ще се стреми да подкрепи битката срещу глобалното затопляне.

"Интересуваме се силно" от изменението на климата и неговото въздействие върху икономиката и финансовата система, заяви Курода в интервю за Bloomberg. Според него по време на дискусията ще бъде обсъден начинът, по който ще действа банката в тази насока.

Коментарите на Курода са свързани с дебата сред централните банки дали и как трябва да подкрепят усилията на страните по света да противодействат на изменението на климата. 

Обръщайки внимание на друга ключова тема сред инвеститорите, Курода посочи, че опасенията относно глобалната инфлация са свързани с управителя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл, който заяви, че някои временни инфлационни ефекти ще се окажат краткотрайни, добавяйки, че стимулите ще бъдат запазени.

„Тази политическа позиция се основава на признанието, че ще отнеме време, за да се преодолее ниската инфлация, след като бъде постигната“, изтъкна Курода, добавяйки: „Това е поуката от японския опит с продължителна дефлация“.

Досега Курода до голяма степен се придържаше към виждането, че ЯЦБ трябва да разгледа изменението на климата от гледна точка на това как то може да представлява риск за финансовата система, позиция, подобна на тази на Пауъл.

Въпреки че последните му коментари предполагат, че Курода може да възприеме позицията на председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард или на гуверньора на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли, които възприемат по-агресивни действия относно екологичните теми, все още не е ясно какво ще предприеме ЯЦБ.

„Въпреки че се водят дискусии за това дали централните банки трябва да купуват зелени облигации, много от тези дискусии са свързани с управлението на активите, а не с паричната политика“, уточни Курода, след като беше попитан дали ЯЦБ ще обмисли закупуването на зелени облигации като отговор на климатичните промени.

Курода, Пауъл, Бейли и Лагард ще бъдат сред онези централни банкери, които ще обсъдят начините за насърчаване на мерки за зелено финансиране на събитието Green Swan Conference през следващата седмица, организирано от Банката за международни разплащания, Международния валутен фонд (МВФ) и други международни институции.

Нараства интересът към това как ЯЦБ може да подкрепи направеното през април обещание от страна на японското правителство да намали емисиите на въглероден диоксид с 46% до 2030 г. по пътя си към въглероден неутралитет до 2050 г.

Около 83% от икономистите, анкетирани от Bloomberg през април, заявиха, че ЯЦБ в крайна сметка ще използва своите нови стимули за кредитиране, за да популяризира зелените политики.

Курода изтъкна, че стимулите имат за цел да дадат на банката повече възможности за намаляване на лихвения процент, а не да служат като възможен инструмент за реакция срещу изменението на климата. „Те биха могли да бъдат адаптирани“, добавя той.

Що се отнася до инфлацията и признаците, че все повече централни банки започват да сигнализира за постепенно загърбване на мерките за извънредна пандемична политика, Курода за пореден път подчерта, че ЯЦБ ще запази стимулите си.

„Всяка централна банка трябва да адаптира своята парична политика към собствената си икономика, към цените и финансовата ситуация“, подчерта Курода, добавяйки: „Инфлацията ни е все още доста ниска и затова трябва да бъдем упорити в паричното облекчаване, за да постигнем целта си за ценова стабилност от 2%“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още