IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Курода не изключва по-силно задълбочаване на отрицателните лихви

ЯЦБ също така обмисля дали да направи някакви промени в своята мащабна програма за насърчаване на икономиката

12:08 | 20.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	71-годишният Курода. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

71-годишният Курода. Снимка: Ройтерс

Централната банка на Япония (ЯЦБ) не изключва задълбочаване на намаляването на и без това вече отрицателните лихви, които въведе през февруари, независимо от факта, че противоречивата политика не успя да стимулира инфлацията или икономическия растеж, заявява управителят на банката Харухико Курода, цитиран от вестник Sankei и Ройтерс. 

В интервю за всекидневника Курода казва, че политиката на централната банка по отношение на отрицателните лихви не е достигнала своя предел.

„Понижението на отрицателните лихви, въведени от европейските централни банки, е по-голямо от тези в Япония. От техническа гледна точка определено има пространство за по-нататъшно намаляване", заявява Курода пред Sankei.

ЯЦБ смая пазарите през януари, когато наложи лихви от -0,1% за някои депозити, които банките предоставят на централната банка, като мярката влезе в сила през февруари. 

Докато регулаторът се надяваше преминаването към отрицателните лихви да насърчи търговските банки да кредитират повече, стимулирайки по-високите разходи и инфлацията, нито едно от двете все още не се случи.

Централната банка също така обмисля дали да направи някакви промени в своята мащабна програма за насърчаване на икономиката на стойност 80 трлн. йени (798 млрд. долара) годишно, след като извърши цялостна оценка на паричната си политика през септември, пояснява още Курода.

Покупките на активите е основен двигател на програмата на централната банка за „количествено и качествено облекчаване“, стартирана през 2013 г. и насочена към постигане на целта за 2% инфлация. Въпреки агресивните облекчения обаче инфлацията е далече от целта, а растежът остава анемичен.

Курода казва пред всекидневника, че централната банка планира да публикува резултата от оценката си в деня на заседанието си през септември. То ще се проведе на 20-21 септември. 

При последното си заседание в края на юли ЯЦБ разшири покупките си на борсово търгувани фондове (ETF) и удвои обема на програмата си за кредити в долари, но се въздържа от разширение на програмата за изкупуване на държавни облигации, която е основната част от плана й за стимули. Мнозинството икономисти очакваха повече мерки от страна на ЯЦБ предвид ниските очаквания за инфлацията и слабия растеж. Близо две трети от анкетираните от Bloomberg анализатори очакваха понижение на депозитната лихва още по-надълбоко в отрицателна територия, а над две трети прогнозираха разширение на ETF програмата.

И докато инфлацията и икономическият растеж все още изостават, в страната се разрази дебат около идеята, предложена от нобеловия лауреат Милтън Фридман през 1969 г. за т. нар. "хеликоптерни пари". 

Подобна инициатива може да накара централната банка да продава дълг директно в замяна на новонапечатани пари, които след това се инжектират директно в икономиката под формата на данъчни облекчения и инвестиционни програми.

„В днешно време в развитите икономики фискалната политика се определя от правителството и парламента, докато паричната политика се решава от централната банка, която е отделена от правителството и парламента“, коментира преди време Курода пред Народното събрание, изключвайки подобен вариант.

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още