IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде е мястото на фактора Тръмп, роботите и анализите в стратегиите за търговия?

Според участниците в Investor Finance Forum още не е ясно как ще се отрази новоизбраният президент на САЩ върху пазарите

17:08 | 18.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

„Стратегиите на пазара се променят, защото хората се влияят от емоциите. Затова от Оксфорд обявиха за дума на годината post-truth (пост-истинна – бел.ред)“. Това заяви Васил Караиванов от Matador Prime в рамките на петата годишна конференция за търговия и инвестиции Investor Finance Forum. “Всички събития – Brexit, изборите в САЩ – се отразиха на пазарите, защото няма ли волатилност, няма и какво да се търгува”, допълни той.

Според Павел Николов от Eurofinance oсновното нещо, на което човек трябва да залага, е по-скоро фундaменталният анализ, а не техническият. „Събитията се движат от политически фактори“, посочи той.

Според Васил Караиванов борсово-търгуваните фондове (ETF) поемат по-плавно топката при шокове заради диверсификацията. „Хората обичат да са свръхуверени, не обичат да приемат загуби“, посочва той.

Що се отнася до използването на автоматизирани системи за валутна търговия, или т.нар. роботи, участниците в панела призовават да не се разчита изцяло на тях. Те могат да помогнат, като обработят цялото количество информация по-бързо отколкото човек би могъл. Според Караиванов човек трябва да внимава какво подбира като информация, която подава към робота. „Ако входните данни са сбъркани, няма как да очакваме добър резултат“, съгласен е Павел Николов.

Димитър Цонев от Admiral Markets очаква 2017 г. да е по-интересна година от 2016 г., както и волатилността да е по-висока. „Тя ще е още по-предизвикателна и ще предлага по-добри възможности за рискови играчи“, смята Цонев.

Според Караиванов предстои да видим дали пазарите ще продължат да харесват новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, след като след победата му го харесаха за 5 минути.

„Тръмп ще докаже, че не е клоун, както го представяше предизборната кампания“, смята Николов.

Димитър Цонев обаче е по-предпазлив. „Рано е да се каже какъв президент ще е Доналд Тръмп. Той е непредвидим, много пряко свързан с хеджфонд индустрията. Да, акциите на банките скочиха, но това е краткосрочно“, казва той. „Може да се очакват големи изненади, защото Тръмп е човек с голямо его, големи дългове, така че има много неясноти, които трябва да бъдат изяснени“, допълни Цонев.

Васил Караиванов съветва да се следят секторите, към които ще отидат пари. Част от тях са отбрана и сигурност, защото са свързани с нови технологии, както и инфраструктурата.

Павел Николов очаква силна година за долара, защото повечето неизвестни пред щатската валута отпаднаха след изборите. „Пред Европа неизвестните са повече предвид изборите в Германия и Франция догодина, неясните намерения на ЕЦБ и на Великобритания, а по-конкретно – кога официално ще стартира процеса по излизане от Европейския съюз".

Димитър Цонев насочва вниманието към активите с фиксирана доходност. „Ако трендът се обърне и доходността започне да се показва, ще стане интересно, защото Япония например е с голям дълг и вероятно ще стане по-трудно да управлява този дълг“, каза той. Цонев препоръчва добра диверсификация и добро съчетаване на фундаментални и технически анализ.

Павел Николов очаква през 2017 г. да дойде краят на бичия пазар при дълговите ценни книжа.

INVESTOR Finance Forum се проведe с подкрепата на ActivTrades, Пощенска банка, ЕЛАНА Финансов Холдинг, Euro-Finance, Admiral Markets, Karoll, BenchMark, Sirma Group, BISAM, Индустриален Холдинг България, ПОК Доверие. Форумът се проведе с партньорството на институционалните партньори БФБ, АДВИБ, АТБ, БАЛИП, БАУД, БАДДПО и с медийното партньорство на See News, Smartmoney.bg, Forexnews.bg, сп. Мениджър, Forbes Bulgaria. Технологичен партньор на форума е Dell, а партньор за провеждане на коктейла The Macallan.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още