IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Амбициозната и координирана фискална помощ остава решаваща

Американската икономика ще бъде подкрепена с пакет от 1,9 трлн. долара, докато съвместният фонд за възстановяване на еврозоната дори не е подписан от всички

19:58 | 08.04.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че правителствата не могат да си позволят да се откажат от усилията за подкрепа на икономиката на региона заради предизвиканата от пандемия криза, предаде Bloomberg.

„Амбициозната и координирана фискална позиция остава решаваща, тъй като преждевременното оттегляне на фискалната подкрепа би рискувало да забави възстановяването и да засили дългосрочните белези“, каза тя на среща на Международната валутна и финансова комисия към Международния валутен фонд.

Тя добави, че мерките на ЕЦБ „могат да бъдат калибрирани при необходимост, за да се поддържат благоприятни условия за финансиране“.

ЕЦБ предостави поредица от стимули през последната година, за да помогне на икономиката в еврозоната да се пребори с последиците от пандемията на коронавируса. На последното си заседание тя се ангажира да ускори изкупуването на облигации в рамките на своята програма за извънредни покупки в размер на 1,85 трлн. евро, след като доходността се повиши и политиците предупредиха, че регионът може да не е готов за по-високи разходи за заеми.

Международният валутен фонд, който провежда пролетните си срещи тази седмица, предупреди за увеличаване на неравенството и разминаване между темповете на възстановяване между отделните икономики. Въпреки че повиши прогнозата си за растеж за 2021 г. за еврозоната до 4,4% от 4,2%, перспективите на други места се подобряват по-бързо.

Очаква се американската икономика да бъде подкрепена с пакет от 1,9 трлн. долара, докато съвместният фонд за възстановяване на еврозоната дори не е подписан във всички държави членки. Френският министър на финансите Брюно льо Мер заяви в интервю за Bloomberg в сряда, че е „дълбоко загрижен" от бавното изпълнение на плана от 750 млрд. евро.

Тъй като напредъкът във ваксинацията също изостава, Лагард заяви, че „националните фискални политики трябва да продължат да предоставят навременна подкрепа за фирми и домакинства, които са най-изложени на пандемията и свързаните с нея ограничителни мерки“.

Няколко нейни колеги твърдят, че националните и съвместните усилия в Европа ще осигурят значителна подкрепа, дори ако те са по-малки по размер, отколкото в други части на света.

„Цифрите едва ли ще съвпадат с тези в САЩ, но мисля, че ефективността на разходите в Европа е малко по-висока“, заяви холандският член на Управителния съвет Клаас Нот в интервю за CNBC в четвъртък. „В този момент смятам, че отговорът ни е подходящ, но ако той трябва да бъде засилен, тогава мисля, че има готовност от страна на фискалните власти да действат“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Лагард: Амбициозната и координирана фискална помощ остава решаващаДа се чете: крадене (печатане) му е майката!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още