Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Лагард: ЕЦБ запазва прогнозите си, ако мерките отпаднат до края на март

Мащабът на извънредните пандемични покупки на облигации ще бъде калибриран, а ако не е нужно, той няма да бъде изхарчен, каза президентът на ЕЦБ

Лагард: ЕЦБ запазва прогнозите си, ако мерките отпаднат до края на март

Снимка: Bloomberg

Прогнозата на Европейската централна банка (ЕЦБ) за икономически растеж през тази година все още остава валидна въпреки новите ограничения в няколко държави от еврозоната, при условие че тези мерки бъдат отменени до края на март, заяви президентът на ЕЦБ Кристин Лагард, цитирана от Ройтерс.

"Мисля, че последните ни прогнози през декември все още са валидни", каза Лагард в интервю по време на конференцията на Reuters Next. „Нашата прогноза е в сила при продължаващи мерки до края на първото тримесечие“, поясни Лагард.

През миналия месец ЕЦБ прогнозира икономически растеж от 3,9% тази година за блока от 19 държави, които споделят еврото, предполагайки постепенно справяне с пандемията.

„Част от несигурността, която по-рано помрачаваше перспективите, вече е разчистена“, каза още тя, визирайки американските избори, Brexit и започналите кампании за ваксиниране на населението.

Още по темата

Лагард призна, че първите ваксинации са били „трудоемки“ и това е риск, за който трябва да се внимава. Тя добави, че би било „притеснително“, ако ограничаването на икономическата активност продължи през второто тримесечие.

„Това, което би било притеснително, е след края на март мерките все още да са необходими, а програмите за ваксинации да бъдат забавени", каза тя.

Президентът на ЕЦБ посочи още, че ако е необходимо, мащабът на извънредните пандемични покупки на облигации ще бъде калибриран, а ако кризата отмине, той няма да бъде изхарчен.

Икономиката на еврозоната е напът да се свие отново в началото на 2021 г., тъй като възраждащата се пандемия потапя региона в двойна рецесия. Много икономисти понижиха прогнозите през последните дни, отчитайки подновяването на ограничителните мерки и перспективата, че новият щам на коронавируса от Великобритания ще се разпространи и на континента.

За да подпомогне икономиката през тези бурни времена, централната банка разшири програмата си за изкупуване на облигации до март 2022 г., когато последно актуализира стимулите през декември. Управителният съвет на банката се среща, за да определи предстоящата си политика следващата седмица.

Лагард посочи още, че централните банкери ще бъдат „изключително внимателни“ към поскъпването на еврото спрямо долара, което понижава инфлацията чрез намаляване на разходите за внос.

На последното заседание на банката през декември Лагард не скри оптимизма си за икономиката през настоящата година. "Имаме основателни причини да вярваме, че до края на 2021 г. ще сме достигнали достатъчен стаден имунитет, за да се надяваме, че до края на следващата година икономиката ще започне да функционира при по-нормални условия", изрази надежда Лагард.

На миналото заседание си заседание Европейската централна банка (ЕЦБ) въведе още стимулиращи мерки, за да изведе валутния блок от двойна рецесия и да осигури подкрепа за икономиката.

Изпълнявайки обещанието си да продължи подкрепата по време на пандемията, ЕЦБ запази основните лихвени проценти непроменени и очаквано увеличи обхвата на програмата за спешни покупки при пандемия (PEPP) с 500 млрд. евро до общо 1,850 млрд. евро. Управителният съвет също така разшири хоризонта за нетни покупки по PEPP поне до края на март 2022 г. Банката тогава увери, че ще извършва нетни покупки, докато прецени, че коронавирусната криза е приключила.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
преди 1 седмица
Калибриран!
Яко!
А в тротилов еквивалент?!
1
 
2
 
1
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
"ще бъде калибриран"
what da fuck.

Още от Новини
Великобритания записа най-силния спад в бизнес активността от май насам