IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард между чука и наковалнята

Гуверньорът на ЕЦБ е апелирал членовете на борда да говорят по-малко по време на заседания, за да има време за дебат за паричната политика

16:29 | 18.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Гуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард е поставена между чука и наковалнята - от една страна, финансовата институция е обект на постоянни критики заради забавената си реакция против рекордната инфлация, а от друга, проблемите вътре, в самия регулатор, също не са малко.

Затова и Лагард е апелирала членовете на борда на ЕЦБ да говорят по-малко по време на заседания, за да има време за дебат и за изказвания от централните банкери на страните членки на еврозоната, заявиха лица, запознати със случая, цитирани от Ройтерс.

Лагард е предупредила главния икономист на ЕЦБ Филип Лейн и члена на борда на банката Изабел Шнабел да ограничат времето на своите презентации, за да дадат такова на централните банкери от еврозоната, заявиха шестима източници за медията.

Навигирането на консесуса между различните страни винаги е била трудна задача за базираната във Франкфурт, Германия, банка, а оплакванията за формата на заседанията съществуват още преди мандата на Лагард.

Критиките по въпроса нараснаха значително от миналото лято, тъй като Лейн и колегите му няколкократно подцениха инфлационния натиск, който - първоначално разглеждан като временен - принуди централните банкери да обсъждат възможността за лихвено повишение през юли.

Затова сега Лагард е решила да ограничи презентациите на членовете на борда до 20 страници.

Освен това двудневните заседания вече започват в сряда сутринта, докато преди началото им бе давано в ранния следобед, докато тези в четвъртък започват с 30 минути по-рано с цел да има повече време за дебати.

Промените вече са влезли в сила на последното заседание на ЕЦБ на 14 април.

Презентациите на Лейн са ключови по време на заседанията, тъй като те представят икономическите прогнози и препоръчки за паричната политика.

Преди тези промени някои от презентациите на главния икономист са били с обем над 60 страници, посочват трима източници на Ройтерс, а това е оставяло малко време за дискусии.

Инфлацията в еврозоната към момента е близо четири пъти над целевото равнище на ЕЦБ от 2%. Някои централни банкери предупредиха, че покачването на цените може да е още по-голямо и устойчиво, отколкото банката очаква.

Устойчивото покачване на цените принуди няколко централни банки - включително Английската централна банка (АЦБ) и Федералния резерв на САЩ - да повишат лихвените равнища.

Инфлацията накара и ЕЦБ да предприеме безпрецедентна смяна на тона и позицията, като Лагард бе първата, която заяви, че е много възможно да има лихвено повишение по-късно тази година.

Недоволството, предизвикано от рязката смяна на позицията и от формата на дебатите, мотивира някои централни банкери да разкрият детайли относно заседанията, смятат източниците.

"Лагард е силно раздразнена от това изтичане на информация и това е още един опит то да бъде спряно", каза един от източниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още