Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Лагард: Не трябва да действаме прибързано спрямо преходната инфлация

Ключовото предизвикателство е да гарантираме, че няма да реагираме пресилено на временните сътресения, коментира управителят на ЕЦБ

Лагард: Не трябва да действаме прибързано спрямо преходната инфлация

Кристин Лагард. Снимка: Bloomberg LP

Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди, че институцията трябва да внимава за евентуално твърде бързо прекратяване на стимулите на банката в отговор на вероятно „преходния“ пик на инфлацията.

В обръщение по време на конференция на ЕЦБ тя заяви, че „няма признаци това ускорение на инфлацията да се окаже широкообхватно в икономиката“.

Още по темата

„Ключовото предизвикателство е да гарантираме, че няма да реагираме пресилено на временните сътресения при снабдяването, които нямат отношение в средносрочен план, докато в същото време подхранваме положителните сили на търсенето, които може трайно да ускорят инфлацията към нашата инфлационна цел от 2%“, каза тя, цитирана от Ройтерс.

По думите ѝ ръководството на централната банка ще реагира само при подобрение на основната инфлация, което е трайно и отразява инфлационната динамика.

Ускорението на цените в еврозоната може да достигне до 4% до края на годината – двойно над целта от 2%, но според Лагард ценовият ръст след това бързо ще се върне към нормалното под целта и ще се задържи там през идните години.

„Фактът, че инфлацията може да мръдне леко над целта за краткотраен период от време ни позволява да бъдем търпеливи спрямо затягането на политиката, докато не сме сигурни, че подобно подобрение е устойчиво“, заяви още Лагард. Тя отново повтори, че еврозоната се нуждае от приспособяваща парична политика, за да излезе от пандемията безопасно.

И все пак очакванията са за промени в паричната политика през декември, когато банката се очаква да вземе решение за прекратяване на схемата за извънредна пандемична подкрепа в размер на 1,85 трлн. евро. Въпросът тогава ще е дали ще се въведат други стандартни мерки за подкрепа.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
4
 
3
Setver до: caller
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Не самата инфлация е притеснителното нещо което ще ни накара да се замислим. А последствията от нея. Нали помните по-дъртите като мен какви бяха последствията? Ами изчезването на стоките от магазините, това вече започва да се наблюдава тук и там, но все още са на рефрема с веригодоставните проблеми.
1
 
6
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
И до 4% да стигне, и до 10%, ако ще и до 20% да стигне инфлацията, това е преходно. Всяко нещо е преходно, просто трябва търпение. Ако трябва 1 година, ако трябва 5години, ако трябва 10години да има инфлация, все ще мине. Така че нека да не се прекратяват стимулите, за да се радваме на постиженията си относно изпълнението и преизпълнението на инфлационните евроцели.
0
 
5
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
абе вие нормални ли сте??? ... спирайте че си баааа мамицата! :):)

Още от Новини
Цената на биткойна спадна с близо 12% в нов знак за напрежението на пазарите