IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Няма нужда от свръхреакция заради силното евро

Силата на еврото има затихващ ефект върху прогнозите на ЕЦБ за развитието на инфлацията, заяви президентът на централната банка

16:23 | 10.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Управителният съвет на ЕЦБ ще проучи внимателно подробните информации за поскъпването на еврото, включително влиянието на обменния курс върху инфлацията. Това бе основното послание на президента на Европейската централна банка Кристин Лагард във встъпителното ѝ изявление. Тя също така посочи, че силата на еврото има затихващ ефект върху прогнозите на ЕЦБ за развитието на инфлацията.

По-рано ЕЦБ остави основните лихвени проценти в еврозоната на непроменено ниско ниво. Както се очакваше, банката реши да не коригира най-важните си инструменти. Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение остават непроменени – съответно 0,00%, 0,25% и -0,50%.  

Към 15:30 часа еврото беше на ниво от 1,1891 долара, което представлява ръст от 0,8% за деня.

Лагард заяви във встъпителното изявление, че възстановяването протича в съответствие с предишните очаквания на банката. Макар да заяви, че краткосрочният ценови натиск е до голяма степен отрицателен, банката остави непроменена прогнозата си за инфлация през 2022 г. на ниво от 1,3%.

Централната банка продължава да приема, че тази година инфлацията ще бъде 0,3 процента. Временното намаление на ДДС в Германия (подобно има и в България, макар и на някои стоки, но страната ни все още не е част от еврозоната, б.ред.) също има забавящ ефект. За 2021 г. ЕЦБ увеличи леко прогнозата си за инфлацията - от 0,8 на сто до един процент. През 2022 г. тя продължава да очаква увеличение на инфлацията до 1,3 процента.

„Ясно е, че няма дефлационен риск“, който се предполагаше в прогнозите за 2022 г., каза Лагард в отговор на последващ въпрос.

„Днес не виждам нищо особено ястребовско в преразглеждането на прогнозата за БВП“, пояснява в Twitter Жил Моек, главен икономист на групата AXA. 

В изявлението на Лагард няма ясен израз на загриженост относно силата на еврото, въпреки че тя я признава като един от няколкото фактора, оказващи натиск за намаляване на цените в краткосрочен план.

Освен това ЕЦБ леко повиши прогнозата си за растеж за тази година: Вместо спад от 8,7 процента, сега тя очаква минус от осем процента. За следващите години се очаква по-нисък растеж. За 2021 г. тя понижи прогнозата от 5,2 на 5,0 процента, а за 2022 г. от 3,3 на 3,2 процента.

Реалният БВП на еврозоната през второто тримесечие на 2020 г. се сви с 11,8% на тримесечна база. Входящите данни и резултатите от проучването на ЕЦБ показват непрекъснато възстановяване на икономиката на еврозоната и намекват за силно възстановяване на растежа на БВП през третото тримесечие.

По време на коментарите на Лагард за силното възстановяване на икономиката еврото пое нагоре.

Наред със значително възстановяване на промишленото производство и сектора на услугите има признаци на значително възстановяване на потреблението. Напоследък в сектора на услугите инерцията се забави в сравнение с производствения сектор, което се вижда и от резултатите от проучванията за август, призна Лагард.

Нарастването на броя на заразените от коронавируса през летните месеци представлява насрещен вятър за краткосрочните перспективи. По-нататъшното устойчиво възстановяване остава силно зависимо от развитието на пандемията и успеха на политиките за ограничаване на заболяването, каза централният банкер.

Въпреки че несигурността, свързана с развитието на пандемията, вероятно ще намали силата на възстановяване на пазара на труда и в потреблението и инвестициите, икономиката на еврозоната ще бъде подкрепена от благоприятните условия за финансиране, експанзивната фискална позиция и засилването е на глобалната активност и търсенето, поясни Лагард.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още