Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Лагард: Следващият икономически тест за Европа ще е постигането на промяна

Безпрецедентната парична и фискална помощ и повечето ваксинации доведоха региона до точка, в която се “възстановява по-бързо, отколкото очаквахме”, смята тя

Лагард: Следващият икономически тест за Европа ще е постигането на промяна

Кризтин Лагард. Снимка: Bloomberg LP

Най-голямото предизвикателство, пред което е изправена възстановяващата се икономика на Европа, е това дали властите могат да въведат нужните промени, за да трансформират потенциала ѝ. На това мнение е управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард.

Безпрецедентната парична и фискална помощ и повечето ваксинации доведоха региона до точка, когато се “възстановява по-бързо, отколкото очаквахме”, каза тя в интервю за Bloomberg Television. Еврозоната се очаква да достигне предпандемичните си нива на производство още преди края на годината. 

Ключов тест за Европа сега ще е затварянето на дългогодишната пропаст между северните и южните страни, намалявайки неравенствата, усилени от пандемията, както и подпомагането на прехода към по-екологично устойчива икономика, посочи още Лагард.

Според нея най-голямото единично предизвикателство винаги е да бъдат постигнати резултати. “Въпросът е да насочим финансирането към правилната инвестиция, уверявайки се, че икономиките ще се възстановят в правилната форма с правилните структурни реформи, които ще подобрят продуктивността на тези икономики, които ще ги позиционират да бъдат по-дигитални и по-зелени”, каза тя.

Още по темата

След като похвали европейските правителства за “добрата координация” в пика на кризата, Лагард изрази надежда, че те ще се поучат от този опит, подчертавайки безпрецедентния пакет от 750 млрд. евро за възстановяване.

Фондът “ще помогне с това да сближи по-добре страните и да намали разликата, която съществуваше между някои южни европейски страни и северните европейски страни”, каза тя и допълни, че “това със сигурност е намерението”.

Основно предизвикателство също така е и да се поправят нанесените щети върху някои части на пазара на труда - жените и младите хора са сред най-уязвимите към загуба на работни места, посочи Лагард. Това отразява някои притеснения и в други централни банки, включително Федералния резерв, че световното икономическо възстановяване ще отнеме време, докато стигне до най-засегнатите от кризата.

Миналата седмица ръководството на ЕЦБ взе решение да намали темпа на пандемични покупки на облигации, преценявайки, че възстановяването може да се случи и с по-малко подкрепа. Тогава Лагард предупреди, че е твърде скоро да се коментират бъдещи стъпки за ограничаване на подкрепата, тъй като икономиката продължава да е изправена пред несигурност.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
3
 
5
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Световния дълг е 300 трилиона. Познайте какво следва и каква е играта в момента?
2
 
8
 
4
преди 1 седмица
Тая мноо добре знае, че КОВИД е една голяма измама, един цирк, в който са притиснати, принудени, дори заплашени да играят повечето правителства по света.
1
 
7
 
3
преди 1 седмица
Нарочно е без маска да на страхува.
1
 
10
 
2
преди 1 седмица
"Безпрецедентната парична и фискална помощ" - откога краденето, т.е. печатането и даването на дълг стана помощ?!
2
 
6
 
1
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
по дигитални и по зелени.талибани.

Още от Новини
Пауъл: Свидетели сме на безпрецедентно възстановяване на икономиката