IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Всички масово подценихме възстановяването и инфлацията

Покачването на цените в еврозоната ще забави своя ход през 2022 г., но тези перспективи подлежат на промяна, призна председателят на ЕЦБ

14:07 | 21.01.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: <em>Andreas Arnold/Bloomberg</em></em></p>

Снимка: Andreas Arnold/Bloomberg

Пандемията даде един важен урок за икономиките по света и ги научи на скромност, тъй като всички масово подцениха възстановяването, участието в заетостта и инфлацията. Такова мнение изрази председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард пред CNBC.

„Ако има едно нещо, което научихме от пандемията, то това е урок по скромност. Ние всички масово подценихме възстановяването, участието на заетостта и инфлацията“, заяви Лагард.

Тя посочи, че конкретно на Стария континент икономиките са „страдали твърде дълго от твърде ниска инфлация“, затова е редно да се проучи какво предизвиква покачването на цените в момента и дали то ще е устойчиво. „Опитваме се да разберем колко дълго ще се задържи [инфлацията], защото това е ключово за направата на отговор на паричната политика“, каза Лагард, като допълни, че геополитическите фактори също играят роля.

Председателят на ЕЦБ обаче за пореден път повтори мантрата си, че цените ще забавят своя възход през настоящата година. „Към момента очакваме, че цените в енергията ще се стабилизират през 2022 г., проблемите с доставките също и инфлацията постепенно ще се забави“, каза централният банкер, но посочи, че „има много несигурност“ и че тези перспективи подлежат на промяна.

И все пак Лагард бе категорична, че е малко вероятно инфлацията в еврозоната да достигне рекордните равнища, отчетени в САЩ.

"Приключим ли с покупките на активи, ще се обърнем към други инструменти, включително покачване на лихвите“, каза Лагард.

На последното си заседание през декември ЕЦБ реши да прекрати пандемичната си програма за закупуване на ценни книжа PEPP.

Ден по-рано пред френската радиостанция France Inter Лагард се изказа против бързото повишаване на лихвените проценти въпреки високата инфлация в еврозоната. Европейската централна банка не трябва да провежда толкова агресивна парична политика, колкото вероятно ще предприеме Фед, заяви Лагард. "Цикълът на икономическо възстановяване в САЩ изпреварва този в Европа", каза Лагард. "Така че имаме всички основания да не действаме толкова бързо и яростно, колкото бихме си представили, че ще направи Фед". 

Федералният резерв на САЩ вече обяви перспективата за три повишения на лихвените проценти през 2022 г. Централната банка може да повиши основния лихвен процент още през март. Причината за това е високата инфлация. Последните данни показаха, че покачването на цените в САЩ е достигнало 40-годишен връх. Инфлацията в еврозоната обаче също е достигнала многогодишни върхове през декември, основно заради поскъпващите енергийни продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 1
Иван Митев
преди 2 години
Сега съответните органи на европейска власт ползват грешна теза за основна същина на инфлацията. С този подход е невъзможен траен успех срещу повишение на цени в еврозоната. Сегашният неправилен метод за емитиране на евра е водещата причина за инфлация в еврозоната. Европейското стопанство е поразено от паричната грешка. Европейската централна банка няма капацитет за устойчиво прекратяване на инфлация. Запазването на злокобната европейска парична политика завишава щетите. Защо се запазва водещата причина за инфлация в еврозоната? Постижимо е устойчиво развитие. Премахването на съдбовната европейска парична грешка зависи от волята на европейската власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 2 години
поправка... повечето политици в ЕС, НЕ са избрани от народите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 1
съни(тя)
преди 2 години
Ако добави и мерките по Зелената сделка ще е пълна изненадата й
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 0
ПИЧ
преди 2 години
И тази женица е едно недоразумение, как стъпи на този пост, а преди това беше шеф на МВФ (като наша Кристлинка). Ама те и повечето политици в ЕС са избрани недоразумения. Умеят да залъжат народите и всъщност схемата е такава , че са се откъснали от народите и живеят в своя свят. Както казваше Баце(в неговия апогей) и едно магаре да вържа, хората ще го изберат (ставаше дума за кмет на София).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 0
khao
преди 2 години
и тая е като половината български народ, работи това което не е учила .... нема работа по специалноста ми, баце ! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 0
Petar2015
преди 2 години
Хаха - "страдали твърде дълго от твърде ниска инфлация". Не съм страдал изобщо! Ако бяха истински икономисти, щяха да си отворят учебниците и да прочетат че печатането на пари води до инфлация. А не сега да се правят на изнанадани.И след като са получили "урок по скромност", в какво ще се изрази той?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
viva
преди 2 години
Лагард: Всички масово подценихме възстановяването и инфлацията Говори от свое име, нагла жено. Едва ли си толкова проста, за да си подценила нещо. По-скоро точно това целяхте и целите. Най-малкото, защото дори когато си признавате за инфлацията, нищо не правите за да я озаптите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
Kolio7
преди 2 години
Мадам Лагард от конюшнята няма икономическо образование, така че няма как да очакваме да има реални представи за справяне с икономически ситуации. Второ, разбира се, казва, че всички масово са подценили възстановяването и инфлацията. Е естествено няма да излезе да си признае, че е неграмотна, а ще изкара и другите такива. Тая година ще е много интересна, но лошото е, че на чело остават въшки като лагард, които да решават един проблем, чрез създаването на друго по - голям проблем. А това с прекалено ниската инфлация, която уж сме имали, е като да кажеш на алкохолик, че пие прекалено малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Ура другари! Преизпълнихме петилетния план!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Нужно е да се съберат едни 20000 30000 човека пред сградата на банката за да може да и се дадат насоки дали инфлацията е временна защото Лагард е в зоната си на комфорт и трудно взима решения,за тези важни неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още