Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Лагард: Всички масово подценихме възстановяването и инфлацията

Покачването на цените в еврозоната ще забави своя ход през 2022 г., но тези перспективи подлежат на промяна, призна председателят на ЕЦБ

Лагард: Всички масово подценихме възстановяването и инфлацията

Снимка: Andreas Arnold/Bloomberg

Пандемията даде един важен урок за икономиките по света и ги научи на скромност, тъй като всички масово подцениха възстановяването, участието в заетостта и инфлацията. Такова мнение изрази председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард пред CNBC.

„Ако има едно нещо, което научихме от пандемията, то това е урок по скромност. Ние всички масово подценихме възстановяването, участието на заетостта и инфлацията“, заяви Лагард.

Тя посочи, че конкретно на Стария континент икономиките са „страдали твърде дълго от твърде ниска инфлация“, затова е редно да се проучи какво предизвиква покачването на цените в момента и дали то ще е устойчиво. „Опитваме се да разберем колко дълго ще се задържи [инфлацията], защото това е ключово за направата на отговор на паричната политика“, каза Лагард, като допълни, че геополитическите фактори също играят роля.

Председателят на ЕЦБ обаче за пореден път повтори мантрата си, че цените ще забавят своя възход през настоящата година. „Към момента очакваме, че цените в енергията ще се стабилизират през 2022 г., проблемите с доставките също и инфлацията постепенно ще се забави“, каза централният банкер, но посочи, че „има много несигурност“ и че тези перспективи подлежат на промяна.

И все пак Лагард бе категорична, че е малко вероятно инфлацията в еврозоната да достигне рекордните равнища, отчетени в САЩ.

"Приключим ли с покупките на активи, ще се обърнем към други инструменти, включително покачване на лихвите“, каза Лагард.

На последното си заседание през декември ЕЦБ реши да прекрати пандемичната си програма за закупуване на ценни книжа PEPP.

Ден по-рано пред френската радиостанция France Inter Лагард се изказа против бързото повишаване на лихвените проценти въпреки високата инфлация в еврозоната. Европейската централна банка не трябва да провежда толкова агресивна парична политика, колкото вероятно ще предприеме Фед, заяви Лагард. "Цикълът на икономическо възстановяване в САЩ изпреварва този в Европа", каза Лагард. "Така че имаме всички основания да не действаме толкова бързо и яростно, колкото бихме си представили, че ще направи Фед". 

Федералният резерв на САЩ вече обяви перспективата за три повишения на лихвените проценти през 2022 г. Централната банка може да повиши основния лихвен процент още през март. Причината за това е високата инфлация. Последните данни показаха, че покачването на цените в САЩ е достигнало 40-годишен връх. Инфлацията в еврозоната обаче също е достигнала многогодишни върхове през декември, основно заради поскъпващите енергийни продукти.

По статията работи: Симона Гоцова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
1
 
2
 
11
преди 3 месеца
Сега съответните органи на европейска власт ползват грешна теза за основна същина на инфлацията. С този подход е невъзможен траен успех срещу повишение на цени в еврозоната. Сегашният неправилен метод за емитиране на евра е водещата причина за инфлация в еврозоната. Европейското стопанство е поразено от паричната грешка. Европейската централна банка няма капацитет за устойчиво прекратяване на инфлация. Запазването на злокобната европейска парична политика завишава щетите. Защо се запазва водещата причина за инфлация в еврозоната? Постижимо е устойчиво развитие. Премахването на съдбовната европейска парична грешка зависи от волята на европейската власт.
0
 
7
 
10
khao до: ПИЧ
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
поправка... повечето политици в ЕС, НЕ са избрани от народите!
1
 
10
 
9
преди 3 месеца
Ако добави и мерките по Зелената сделка ще е пълна изненадата й
0
 
11
 
8
преди 3 месеца
И тази женица е едно недоразумение, как стъпи на този пост, а преди това беше шеф на МВФ (като наша Кристлинка). Ама те и повечето политици в ЕС са избрани недоразумения. Умеят да залъжат народите и всъщност схемата е такава , че са се откъснали от народите и живеят в своя свят. Както казваше Баце(в неговия апогей) и едно магаре да вържа, хората ще го изберат (ставаше дума за кмет на София).
0
 
11
 
7
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
и тая е като половината български народ, работи това което не е учила .... нема работа по специалноста ми, баце ! хахаха!

Още от Новини
Сърбия планира да увеличи дела на възобновяемите енеригйни източници до 40%