IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард затвърди очакванията за лихвено повишение през юли

Все повече представители на Европейската централна банка подготвят пазарите за затягане на паричната политика през лятото

13:37 | 11.05.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Гуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард затвърди очакванията за лихвено повишение през юли, като посочи, че то може да се случи "седмици" след прекратяването на покупките на облигации по програмата на банката APP, планирано за третото тримесечие на годината, съобщава Bloomberg.

"Първото лихвено повишение ще се случи известно време след прекратяването на покупките. Не сме определили точно колко е "известно време", но съм била пределно ясна, че би могло да означава период от само няколко седмици", коментира Лагард в своя реч в Любляна, Словения.

Изправени пред рекордна инфлация в еврозоната на ниво от 7,5% - или близо четири пъти на целевото равнище на банката - натискът върху ЕЦБ за действие нараства. Федералният резерв на САЩ и Английската централна банка (АЦБ) вече затегнаха паричната политика, докато ЕЦБ не е увеличавала цената на заемите от 2011 г. насам, като основната лихва е на отрицателно ниво от 2014 г.

Паричните пазари прогнозират лихвено увеличение от 25 базисни пункта (б.п.) през юли и септември, като се очаква и допълнително затягане на паричната политика до края на годината. Трейдърите очакват, че основната лихва ще достигне връх от 1,5% в следващите две години.

По-рано през деня в сряда членът на Управителния съвет на банката Франк Елдерсон посочи, че ЕЦБ може да прекрати APP "при първа възможност" и че това ще даде шанс на банкерите да започнат да обмислят нормализирането на паричната политика през юли.

Подобна позиция зае и заместник-гуверньорът Франсоа Вилроа дьо Гало, който очаква лихвите да бъдат увеличени постепенно "от лятото нататък".

Гуверньорът на Германската централна банка (Бундесбанк) Йоахим Нагел коментира ден по-рано, че би подкрепил покачване на основната лихва през юли, ако новите прогнози през следващия месец покажат поредните перспективи за висока инфлация.

"Трябва да действаме на фона на инфлацията в еврозоната, която продължава да се ускорява", категоричен бе Нагел по време на реч в Елтвил, Германия.

Според него промените по паричната политика трябва да са "постепенни и на база постъпващите данни", но всяко забавяне "би било рискова стратегия". "Колкото повече се разширява инфлационният натиск, толкова по-голяма е необходимостта от много силно и рязко лихвено повишение", допълни Нагел.

Ястребовата* смяна в тона на ЕЦБ е впечатляваща особено като се има предвид, че през последните месеци представителите на банката упорито настояваха, че покачването на цените е временно и няма да е устойчиво.

Оттогава насам няколко големи централни банки затегнаха паричната си политика, което превърна ЕЦБ в аутсайдер от световните тенденции. Макар пандемичните рискове да намаляха - с изключение на Китай - войната в Украйна предизвика поредно покачване на цената на енергоносителите и на храните, като влоши проблемите на снабдителните вериги и допълнително усложни задачата пред централните банки.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Как ще вдигате лихвите ?Родните БГ брокери и специалисти ,утешават купувачите на имоти ще лихите щели да бъдат ниски и да не се плашат ,а смело да поглъщат още дългове ..ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още