IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лаутеншлегер: Изкупуването на ДЦК от страна на ЕЦБ крие рискове

Иновациите в паричната политика не са табу, но не може са бъдат самоцел, заяви членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ

08:48 | 01.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лаутеншлегер: Изкупуването на ДЦК от страна на ЕЦБ крие рискове

Бившият вицепрезидент на германската централна банка и член на Изпълнителния съвет (ИС) на Европейската централна банка (ЕЦБ) Сабине Лаутеншлегер се изказа скептично срещу възможността за покупки на държавни ценни книжа (ДЦК) от страна на базираната във Франкфурт институция. По думите ѝ само евентуална ясна заплаха за постоянен спад на потребителските цени би оправдала покупките на облигации от ЕЦБ, предава The Wall Street Journal.

В момента предимствата на една широка програма за закупуване на обезпечени облигации няма да надвишават недостатъците, заяви Лаутеншлегер на конференция, организирана от Süddeutsche Zeitung.

"Според сегашното състояние на нещата според мен препятствията за по-нататъшни действия на ЕЦБ са много високи, особено за мащабни програми за покупка на облигации", заяви германският представител в изпълнителния екип на ЕЦБ малко преди следващото решение на ИС за хода на паричната политика в четвъртък. „Балансът на недостатъците и ползите, рисковете и възможностите на една програма за мащабни покупки на държавни облигации в момента не е положителен", каза тя. 

Лаутеншлегер даде ясно да се разбере, че предвид рекордно ниските лихвени проценти и неконвенционалните мерки на ЕЦБ едва ли паричната политика има още възможности за стимулиране на икономиката. Освен това рискът от вредни изкривявания на финансовите пазари не може да бъде отхвърлен с лека ръка, посочи тя.

Решаващият фактор за всички действия - парични инжекции за банките и евентуални бъдещи програми за покупка на облигации, по думите ѝ ще е ефективността за реалната икономика и развитието на цените. По думите ѝ иновациите в паричната политика не са табу. "Те обаче не може са бъдат самоцел," каза бившият вицепрезидент на Бундесбанк. Преди използването на други инструменти трябва да се изчака ефекта от приетите вече стъпки. Като възможен срок за това Лаутеншлегер спомена период от "всеки три, четири, пет месеца".

Изявленията ѝ по време на събитието в Берлин са в противоречие с поетия от президента на ЕЦБ Марио Драги курс, който одобрява финансови инжекции от страна на ЕЦБ, за да подхрани инфлацията и икономическия растеж в еврозоната. Лаутеншлегер и преди е сигнализирала, че Германия ще бъде против подобни мерки.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги и заместникът му Витор Констанцио открехнаха през последните седмици широко вратата за по-нататъшно смекчаване на паричната политика чрез закупуване на активи, дори и на държавни облигации. Подобен подход се възприема изключително критично в Германия, включително от страна на Бундесбанк. Според Констанцио едно принципно решение за или против подобен ход може да бъде взето през първото тримесечие на 2015 г.

Чрез масови покупки на ДЦК централна банка се опитва да напомпа пари в икономиката и изкуствено да създаде инфлация, така че да не се задейства низходяща спирала от намаление на цените, свиващо се потребление и спад на инвестициите в компаниите. Неотдавна инфлацията се забави в 18-те страни от еврозоната до 0,3 на сто. ЕЦБ се стреми тя да е малко под два процента.

ЕЦБ вече започна да купува обезпечени облигации, обезпечени с недвижимо имущество дългове, както и обезпечени с активи ценни книжа (Аsset-Backed Securities – ABS), за да постигне целта си. Програмата за покупки е част от плана на президента на ЕЦБ Марио Драги да разшири баланса на институцията с около 1 трлн. евро. ЕЦБ възнамерява да разшири баланса си близо до нивата, наблюдавани в началото на 2012 г. – около 3 трлн. евро, с цел съживяване на дълговите пазари и насърчаване на кредитирането за бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още