Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Лек месечен спад на продажбите на дребно в Германия

Германските търговци на дребно призоваха потребителите да спазват правилата за превенция, за да се не стигне до втора блокада

Лек месечен спад на продажбите на дребно в Германия

Снимка: EPA/FOCKE STRANGMANN

На фона на новия ръст на зарази в Германия германските търговци на дребно призоваха потребителите да спазват правилата за превенция по-дисциплинирано. Ако се стигне до второ блокиране много търговски дружества вече няма да могат да бъдат спасени, предупреди председателят на Германската търговска асоциация (HDE) Йозеф Санктьоханзер. Междувременно продажбите на дребно нараснаха през юни.

„Много ме притеснява, че мнозина очевидно вече не приемат правилата толкова строго и броят на заразените отново се увеличава“, каза в петък Санктьоханзер. Той апелира към чувството за отговорност на хората: „Нека не унищожаваме постигнатото“.

HDE се опасява, че кризата вероятно ще доведе до загуба от 40 милиарда евро от продажби отвъд търговците на хранителни стоки. Това може да причини фалита на 50 000 места за продажба на дребно в Германия. „За много търговци на дребно, ако има подновени ограничения или дори втора фаза на блокирането, няма да има шанс да избягат от фалита“, посочват от асоциацията.

Още по темата

През юни продажбите на дребно отново надхвърлиха нивата от преди кризата. Спрямо февруари, месеца преди избухването на пандемията в Германия, календарно и сезонно изгладените приходи са с 1,4 процента по-високи, което е знак, че търговията на дребно успя да компенсира силните спадове през март и април, съобщи Федералната статистическа служба.

Продажбите на дребно юни се понижиха с 1,6% спрямо май, когато нараснаха с цели 12,7%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-силно понижение с 3,3 на сто.

Продажбите на дребно на годишна база (отчитайки инфлацията) се повишиха през юни с 5,9% след по-слабо нарастване с 3,2% през май, докато осреднената прогноза беше за повишение с 3 на сто.

Продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия се увеличиха през юни с 2,3% на годишна база, а на нехранителните стоки - с цели 8,4 на сто. Продажбите по интернет и чрез поръчки по пощата скочиха през юни с 30,7%.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Бюджетният дефицит на САЩ се свива с 69% през април на годишна база