IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лек месечен спад на продажбите на дребно в Германия

Германските търговци на дребно призоваха потребителите да спазват правилата за превенция, за да се не стигне до втора блокада

15:59 | 31.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/FOCKE STRANGMANN</em></p>

Снимка: EPA/FOCKE STRANGMANN

На фона на новия ръст на зарази в Германия германските търговци на дребно призоваха потребителите да спазват правилата за превенция по-дисциплинирано. Ако се стигне до второ блокиране много търговски дружества вече няма да могат да бъдат спасени, предупреди председателят на Германската търговска асоциация (HDE) Йозеф Санктьоханзер. Междувременно продажбите на дребно нараснаха през юни.

„Много ме притеснява, че мнозина очевидно вече не приемат правилата толкова строго и броят на заразените отново се увеличава“, каза в петък Санктьоханзер. Той апелира към чувството за отговорност на хората: „Нека не унищожаваме постигнатото“.

HDE се опасява, че кризата вероятно ще доведе до загуба от 40 милиарда евро от продажби отвъд търговците на хранителни стоки. Това може да причини фалита на 50 000 места за продажба на дребно в Германия. „За много търговци на дребно, ако има подновени ограничения или дори втора фаза на блокирането, няма да има шанс да избягат от фалита“, посочват от асоциацията.

През юни продажбите на дребно отново надхвърлиха нивата от преди кризата. Спрямо февруари, месеца преди избухването на пандемията в Германия, календарно и сезонно изгладените приходи са с 1,4 процента по-високи, което е знак, че търговията на дребно успя да компенсира силните спадове през март и април, съобщи Федералната статистическа служба.

Продажбите на дребно юни се понижиха с 1,6% спрямо май, когато нараснаха с цели 12,7%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-силно понижение с 3,3 на сто.

Продажбите на дребно на годишна база (отчитайки инфлацията) се повишиха през юни с 5,9% след по-слабо нарастване с 3,2% през май, докато осреднената прогноза беше за повишение с 3 на сто.

Продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия се увеличиха през юни с 2,3% на годишна база, а на нехранителните стоки - с цели 8,4 на сто. Продажбите по интернет и чрез поръчки по пощата скочиха през юни с 30,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още