Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Лек ръст отчитат молбите за помощи при безработица в САЩ

Въпреки това броят им продължава да е недалеч от 45-годишното дъно, достигнато в началото на годината

Лек ръст отчитат молбите за помощи при безработица в САЩ

Снимка: Ройтерс

Броят на американците, които са попълнили молби за помощ при безработица, се повишава слабо през последната седмица, но продължава да е недалеч от 45-годишното дъно, достигнато в началото на годината. Това е пореден знак, че силният пазар на труда в най-голямата световна икономика вероятно ще продължава да се затяга и през 2018 г., коментира Ройтерс.

Броят на подалите молби за обезщетения американци отчита ръст от 7 хил. до 230 хил. души. Данните са за седмицата, приключваща на 10 февруари, и напълно отговарят на пазарните очаквания. Повишението в последната седмица оттласква броят на молбите за помощи от 45-годишното им дъно от 216 000 през седмицата до 13-ти януари (най-малък брой заявки от февруари 1973 г.). 

Още по темата


Молбите за помощи при безработица са под психологическото равнище от 300 000 вече близо три години (за 154-та поредна седмица), а това представлява най-продължителният период на толкова ниски заявки за социални помощи от 70-те години на миналия век. Тогава обаче населението и работната сила в САЩ бяха далеч по-малки по размер. Като дял от общата работна сила молбите за помощи при безработица пък остават в едно от най-ниските нива от 60-те години на миналия век.

Продължителните молби за помощи (за повече от една седмица) за седмицата до 3-ти февруари се увеличиха с 15 000 до 1,942 милиона, след като в самия край на 2017-а година те достигнаха 44-годишно дъно от 1,876 милиона (най-ниско ниво от декември 1973 година насам). Те обаче остават за 43-та поредна седмица трайно под важната бариера от 2,00 милиона броя – нещо, което се беше случило за последно също през далечната 1973-1974 година.

Данните са още едно доказателство за затягащия се пазар на труда, който е близо до пълна заетост, като делът на безработица е на 17-годишно дъно от 4,1%. Това беше потвърдено от януарският доклад на Министерството на труда, според който нивото на безработица в САЩ стабилизира за 4-ти пореден месец в 17-годишно дъно от 4,1 на сто.  

Министерството заяви през миналата седмица, че средната почасова заплата е скочила с 2,9% на годишна база през януари, най-голямото увеличение от юни 2009 г., след като нарасна с 2,7% през декември. Именно тези данни стоят в основата на вълненията на капиталовите пазари в последните дни.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Заявленията при безработица в САЩ са се увеличили през миналата седмица