IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лек спад на еврото след вота в Каталуния

Дилърите подчертават, че все още няма значителни разпродажби на евро, нито има приток към сигурни убежища

10:21 | 02.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Еврото oтчете лек спад по време на търговията в Азия в понеделник, тъй като инвеститорите следяха последиците от гласуването за независимост в Каталуния, докато изненадващо силните икономически новини от Китай и Япония предложиха подкрепа за цените на акциите и суровините, предава Ройтерс.

Еврото се понижи с 0,3% спрямо долара след гласуването в Каталуния до 1,1773 долара за евро, въпреки че европейските борси изглеждаха по-малко обезпокоени, като борсовите фючърси сочеха леки ръстове преди старта на търговията на основните борси.

Испанската полиция използва гумени куршуми, за да осуети гласуването за независимост в Каталуния в неделя, като остави стотици ранени по улиците според каталунските власти, и по този начин предостави на Мадрид огромното предизвикателство да успокои напрежението в региона.

Ситуацията е волатилна, а ръководителят на регионалното правителство отвори вратата за потенциално едностранно деклариране на независимост от Испания.

Дилърите подчертават, че все още няма значителни разпродажби на евро, нито пък има приток към сигурни убежища, като инвеститорите запазват преценката си за единната европейска влаута.

В резултат на това доларът нарасна с 0,3% спрямо кошницата от основни валути до 93,349. Златото понижи цената си до 1 274,24 долара за тройунция.

Доларът беше подкрепен от спекулациите, че президентът Доналд Тръмп можеше да избере бившия управител на Федералния резерв Кевин Уорш за нов ръководител на централната банка.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още