IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лек спад на новите молби за безработица в САЩ

Молбите за помощи при безработица все още остават далеч под важното ниво от 300 000

19:07 | 27.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Броят на американците, подали молби за помощи при безработица, леко се е понижил миналата седмица, давайки пореден сигнал за силата на трудовия пазар, предава Ройтерс.

Показателят изглежда се стабилизира след растежа през последните месеци.

Новоподадените молби са намалели с 1000 до 216 000 с отчитане на сезонните фактори през седмицата до 22 декември, съобщи министерството на труда.

Молбите отчитат спад през три от последните четири седмици и са малко над 49-годишния минимум от 202 000, достигнат през седмицата, приключила на 15 септември.

След няколко години на почти стабилно понижение, показателят нарасна между средата на септември и средата на декември, подхранвайки опасения, че американската икономика губи темпа си.

Средното четириседмично равнище, което се счита за по-добър измерител на тенденциите на трудовия пазар, е намаляло с 4750 до 218 000 миналата седмица.

Молбите за помощи при безработица все още остават далеч под важното ниво от 300 000 вече повече от три години (за 199-а поредна седмица), като това е най-продължителният период на толкова ниски заявки за социални помощи от 70-те години на миналия век, когато обаче населението и работната сила в САЩ бяха далеч по-малки по размер. Като дял от общата работна сила молбите за помощи при безработица остават в едно от най-ниските нива от 60-те години на миналия век.

Данните от днес са поредният знак, че пазарът на труда продължава да бъде силен повече от девет и половина годни след последната икономическа рецесия, като засега няма сигнали за спад при разкриването на нови работни места въпреки засилващите се притеснения относно здравето на икономиката на САЩ и неотдавнашните сериозни трусове на пазарите на акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още