IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на инвестиции е препънала германската икономика в края на 2019 г.

Според икономистите най-голямата икономика в Европа е влязла в 2020 г. недостатъчно подготвена за епидемията от коронавирус

14:10 | 25.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Германските компании са намалили инвестициите си за трето поредно тримесечие в края на миналата година, оставяйки икономиката затруднена и уязвима дори преди избухването на епидемията от коронавирус да създаде нова заплаха за глобалния растеж, информира Bloomberg.

Според икономистите това означава, че най-голямата икономика в Европа е влязла в 2020 г. недостатъчно подготвена за епидемията, която сега разрушава веригите за доставки, вече засегнати от търговското напрежение през миналата година.

Бизнес инвестициите са спаднали, а разходите за машини са намалели с най-много за последните 3 години и половина. Износът също е намалял, а потреблението на домакинствата е останало непроменено в сравнение с предишния отчетен период. В резултат на това най-голямата европейска икономика изпрати миналата година с най-лошите си резултати от 2013 г. насам. г г

Бундесбанк предупреди, че е вероятно германските износители да бъдат повлияни негативно от епидемията, добавяйки, че през първото тримесечие на годината не се очаква икономически растеж.

Показателят за доверието на бизнеса неочаквано се повишава през февруари, което предполага, че компаниите прогнозират, че въздействието на епидемията ще бъде краткосрочно. Резултатът от проучването на института Ifo обаче не отчита най-новата ескалация в броя на заразените с коронавируса в Европа.

От Puma SE все пак заявиха, че вирусът няма да засегне бизнеса им в дългосрочен план и прогнозираха 10-процентово увеличение на печалбата през тази година.

Президентът на института Ifo Клеменс Фюст заяви, че Германия може да отчете ръст до 0,2% през това тримесечие. Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка Филип Лейн очаква възстановяване във V-образна форма на растежът в икономиката на еврозоната, след като епидемията бъде овладяна. ЕЦБ ще проведе следващото си заседание за паричната политика и ще публикува нови прогнози на 12-и март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още