IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лирата падна до 4-месечно дъно след решението на АЦБ да запази лихвите

Централната банка освен това ревизира прогнозите си за растежа на икономиката в посока надолу

14:58 | 10.05.18 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Напълно според очакванията на пазара Английската централна банка взе решение да остави основния лихвен процент за обслужване на финансовите институции на ниво от 0,5%. Комитетът по монетарна политика обаче не беше единодушен в решението си, като 7 от гласовете бяха „за“ запазване на лихвите, но имаше и два гласа в полза на увеличение на лихвените нива.

Този ход предполага, че централната банка на Обединеното кралство не смята, че икономиката на страната е достатъчно силна, за да се справи с по-високи лихвени проценти, особено след забавянето на растежа в началото на годината, пише The Guardian. 

Освен това централната банка ревизира прогнозите си за растежа в посока надолу след разочароващите данни за БВП от началото на годината. Очакванията за ръста на икономиката са намалени на 1,4% спрямо прогнозираните преди три месеца 1,8%. Прогнозите за 2019 г. и 2020 г. също са занижени от 1,8% на 1,7%.

Само преди месец повишаването на лихвите от 0,5% на 0,75% изглеждаше почти сигурно, но влошаващите се икономически данни и последните изказвания на управителя на централната банка Марк Карни намалиха очакванията за каквито и да било промени в паричната политика на страната.

След днешното решение на АЦБ паундът поевтиня с 0,26% спрямо долара до 1,351 долара, като по тази начин лирата докосна 4-месечно дъно.

Предварителната оценка за растежа на БВП през първото тримесечие е за 0,1%, като това вероятно отчасти се дължи на лошото време на Острова в края на февруари и началото на март, но така или иначе очакванията бяха за по-бързо разрастване на икономиката. 

Британската икономика се забави през миналата година, след като скокът на инфлацията, предизвикан от Brexit, засегна потреблението на домакинствата, а някои фирми отложиха дългосрочните си инвестиции.

„Добре е да видим какво ще се случи с макроикономическите данни през следващите месеци, за да можем да направим извод по отношение на това дали слабостта през първото тримесечие е ограничена или ще продължи“, се казва в съобщение на Английската централна банка. Според Ройтерс това изказване означава, че регулаторът си оставя вратичка за евентуално увеличение на лихвите през август.

Инфлацията се понижи, след като достигна най-високата си стойност от повече от пет години в края на 2017 г., но на ниво от 2,5% тя все още е много над  2-процентовата цел на АЦБ. Очакванията на банката са инфлацията в страната в рамките на период от година да се понижи до 2,1%, а лихвите да растат с 25 базисни пункта на три пъти през следващите три години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
mapto
преди 5 години
Редно е някъде в текста да има и спрямо долара... Иначе гледам курса спрямо еврото и се чудя за какво говорите...Имайте ги предвид тия неща, когато превеждате текстове на Блумбърг (от САЩ) на български (в Европа).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
vzhekoff
преди 5 години
При 2.5% инфлация - 0.5% лихви. За какво си говорим ? 2008-2018 натрупаната инфлация е 32% , а натрупаната лихва - около 9.3%. Правете си изводите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
vzhekoff
преди 5 години
При 2.5% инфлация - 9.5% лихви. За какво си говорим ? 2008-2018 натрупаната инфлация е 32% , а натрупаната лихва - около 9.3%. Правете си изводите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още