IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ливъриджът започва да притеснява Фед

Според управителя Джером Пауъл повишеното ниво на корпоративния дълг е „истински проблем“ и може да послужи като „усилвател“ на всяко забавяне

22:01 | 10.02.20 г. 4
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Попитайте почти всички от Wall Street какво ги тревожи най-много и корпоративният ливъридж най-вероятно ще се нареди сред най-големите им страхове. През август от Bank of America Corp. анкетираха 224 мениджъри на фондове с общо 553 милиарда долара активи и установиха, че рекордните 50% от тях са загрижени за прекомерния дълг в балансите на компаниите, предава Bloomberg.

Не е трудно да разберем защо е така. От една страна, все по-голям брой известни американски компании сега са оценени с кредитен рейтинг BBB, но по-лошата картина се чертае от експлозивният растеж в прибягването към ливъридж и секюритизационни сделки. Глобалните регулатори не са намерили начин да определят заплахата, която могат да представляват тези практики за финансовата система.

Очевидно Федералният резерв е готов да предприеме стабилно измерване на този риск. Миналата седмица от институцията обявиха, че по време на годишните си стрес-тестове, най-големите банки на Wall street трябва да докажат, че могат да издържат на „вълна от неизпълнения на корпоративния сектор“.

„Тази година стрес-тестът ще ни помогне да оценим каква е ефективността на големите банки по време на тежка рецесия и ще ни даде по-голяма информация за това как могат да реагират те на сътресения при ливъриджа и секюритизацията“, каза Рандал Карлс, заместник-управител на  Фед. Банките имат срок до 6-и април да представят своите планове, а резултатите ще излязат в края на юни.

Посланието на Фед до Wall Street е съвсем ясно: Ливъриджът се възприема като голям риск и сега е моментът да разгледате внимателно експозициите си. През септември управителят на централната банка на САЩ Джером Пауъл предупреди, че повишеното ниво на корпоративния дълг е „истински проблем“ и може да послужи като „усилвател“ на всяко икономическо забавяне. Управителят на клона на Фед в Бостън Ерик Розенгрен не се съгласи с намаляването на лихвените проценти през миналата година, отчасти заради опасенията за финансовата стабилност от „почти рекордните цени на акциите и увеличаването на корпоративния ливъридж“.

От Борда за финансова стабилност, световната регулаторна организация, която се състои от централни банки, финансови министерства, международни органи и регулаторни органи, направиха такова заключение относно стрес-тестовете на банките:

„Съществуват присъщи затруднения при моделирането на сценарии за въздействието на дългови активи, които са създадени при лоши кредитни условия. Освен това трансграничното измерение на рисковете може да не бъде покрито изцяло от стрес тестовете, тъй като взаимната свързаност е трудна за оценка при отделните юрисдикции“.

Умният ход на Фед е да тества дали банките могат да издържат на глобална рецесия, в която пазарите за корпоративен дълг и недвижими имоти са засегнати особено силно. Но както казаха от Бордът, е трудно точно да се моделира за най-лошия сценарии предвид безпрецедентния характера на кредитните пазари в ерата след финансовата криза.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
А какво да кажем за Европа тогава - щом в САЩ лихвите били "ниски"?Впрочем това зависи от вида на самия дълг: дали става дума за бамково кредитиране - или за облизвации. Във втория случай - къде е проблемът? Облизвационната емисия си има точно определена лихва, която не се променя до матуритетът. Щом емитентът си плаща лихвата (особено ако емисията е дългосрочна) къде е проблемът? Дълговете на повечето компании са добре диверсифицирани във времето - т.е. падежите не са струпани в кратък период. Когато инвестирате - следете за това. Аз изчислявам по *** и лесен начин: разделям дългът на годишната печалба и така разбирам за колко години компанията може да се разплати с кредиторчетата си. Гледам тия години да не са над 3-4, освен ако не става дума за супер стратегическа компания. Тук не трябва да се правят механически сравнения с държавите и техния дълг. Очевидно е защо: една държава няма как да спре определени плащания - за издръжка на държавни служители, за пенсии, за здравеопазване - трудно е да спре дори ръстът на някои от тях например на пенсиите в Европа, докато населението застарява. Държавата няма как в краен случай да продаде активи. Частната компания обаче - ако иска да си нулира дълговете - просто няма да плаща дивидент някоя и друга година и ще се разплати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 0
red6
преди 4 години
Ама га едоха кифтетата, ни риваха, а? То с ниските лихви и със QE било яко, или поне докато не дойде сметката от бара...Няма да стане идеята ти или поне не и лесно (без бой). Щото закоравелите капиталисти са точно като тежките комунисти - имат същият страх. Това, в което проповядват да почне да важи и за тях. Комунистите - всички да станат равни, а капиталистите - пазарът сам да се намеси (саморегулира) и да реши всичко :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 1
julian12
преди 4 години
Създадоха франкенщайн, сега се чудят как да го убият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 2
pioner
преди 4 години
Ако просто си вдигнете лихвения процент и оставите невидимата ръка на пазара да си свърши работата няма да има от какво да се притеснявате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още