IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон може да се превърне в център на световната търговия с биткойни

Това, което виждаме във Великобритания е различно отношение, казват биткойн ентусиасти

09:31 | 16.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лондон може да се превърне в център на световната търговия с биткойни

Лондон, център на валутна търговия на обща стойност 5 трлн. долара дневно, желае да стане дом и на един спорен финансов актив – биткойнът.

Британските власти са се обявили в подкрепа на цифрови валути в името на насърчаването на финансовите иновации, като същевременно са предложили да се изготвят регламенти, за да се предотврати използването им в престъпления.

През миналия месец британското правителство обяви плановете си за регулиране на дигиталните парични средства с цел да се предотврати тяхното използване в прането на пари, както и да се подкрепи разработването на набор от стандарти за криптовалутите.

Поддръжниците на биткойна похвалиха идеите на правителството в Лондон, което по думите им по този начин ще стимулира иновациите.

"Лондон е бил домът на финансовите иновации в продължение на стотици години", казва пред Ройтерс Никола Кери, съосновател на Blockchain. "Би било историческа грешка той да не приеме и цифрови валути. Има концентрирано невероятно количество талант и опит тук".

Към момента има малко над 14 млн. биткойна в обращение на стойност около 3,1 млрд. долара по текущия валутен курс от около 220 долара за брой.

Въпреки че някои хора твърдят, че Лондон изостава цялостно като център за традиционни финанси от Ню Йорк, мнозина казват, че отношението на американския мегаполис към цифровите валути прави британската столица по-привлекателна за нарастващия брой предприятия, които се занимават с обещаващата технология.

"Това, което виждаме във Великобритания е различно отношение", посочва Джери Брито, изпълнителен директор на Coin Center, базирана във Вашингтон група с нестопанска цел за подкрепа на цифровите валути.

"Това е много положително отношение... Те казват: това е една невероятна иновация. Ще трябва да има някакъв вид регулация по отношение на изпирането на пари, но нека да направим това по конструктивен начин, в партньорство с технолозите и индустрията".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още