IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Май започва с доза оптимизъм от инвеститорите в Европа

Настроенията на трейдърите за бъдещото състояние на блока се подобряват, но оценката за настоящото положение спада до най-ниските нива в историята си

15:32 | 04.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Настроенията на инвеститорите в еврозоната се подобряват незначително през май, но оценката на настоящите условия достига най-ниско ниво в историята си, тъй като блокът е изправен пред безпрецедентни предизвикателства, породени от коронавирусната криза, показват резултатите от последното проучване на компанията за пазарни изследвания Sentix, цитирано от Ройтерс.

Индексът на Sentix за инвеститорските нагласи в еврозоната се повишава до -41,8 пункта от -42,9 пункта през април.  Индексът за настоящата ситуация обаче спада за четвърти пореден месец, достигайки рекордно ниското ниво от -73 пункта след отчетените през април -66 пункта

„Икономиката в еврозоната претърпя спиращ дъха крах през последните седмици“, заяви управляващият директор на Sentix Манфред Хюбнер. „Този ​​срив надхвърля щетите от последната финансова криза“, добави той.

Индексът на очакванията за бъдещето на блока се повишава до -3 пункта от -15,8 пункта през март. Според Хюбнер  това показва, че инвеститорите вярват в светлината в края на тунела.

„Държави като Германия и Австрия са в състояние постепенно да премахнат драстичните мерки“, каза той.

Германия е в режим на извънредно положение от седмици, като компаниите затварят част от мощностите си и намаляват работното време на служителите си по правителствена схема, насочена към избягване на масови съкращения. Но малките магазини бяха отворени през миналата седмица.

В Германия оценката на настоящата ситуация падна до рекордно ниско ниво, но очакванията се повишиха.

„Съществува опасност тенденциите към рецесия да се ускорят, ако икономиката се възстановява прекалено бавно“, каза Хюбнер.

Проучването на Sentix е проведено сред 1213 инвеститори в периода между 30-и април и 2-и май. В допълнение към изследването си от компанията заявиха, че икономиката на Китай вече започва да набира скорост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още