IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манучин: Boeing ще ни спъне за 3% ръст на БВП

Американският финансов министър омаловажи опасенията, че епидемията от коронавирус може да засегне глобалните вериги за доставки

08:45 | 07.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Стивън Мaнучин, министър на финансите на САЩ, разговаря журналисти пред сградата на Белия дом във Вашингтон, САЩ, в четвъртък, 6 февруари, 2020 г. <em>Снимка: Андрю Харер / Bloomberg</em></p>

Стивън Мaнучин, министър на финансите на САЩ, разговаря журналисти пред сградата на Белия дом във Вашингтон, САЩ, в четвъртък, 6 февруари, 2020 г. Снимка: Андрю Харер / Bloomberg

Икономиката на Съединените американски щати (САЩ) няма да отбележи растеж на БВП от 3% през 2020 г. заради проблемите, с които се сблъсква самолетостроителният гигант Boeing от миналата година насам, заяви в интервю за Fox Business министърът на финансите Стивън Манучин. По думите му другият негативен фактор за икономическия растеж била голямата и продължителна стачка на служителите в General Motors.

Манучин обаче подчертава, че растежът ще продължи със същите темпове през 2020 и през 2021 година, тъй като се очаква президентът Доналд Тръмп „да продължи да осъществява своята икономическа програма“. „Без съмнение президентският план за нашата икономика работи“, заяви министърът.

През миналата седмица беше представена експресната оценка на Министерството по търговията, според която БВП на САЩ е нараснал през изминалата година със 2,3% след експанзия с 2,9% през 2018-а, отбелязвайки най-слабо повишение от 2016-а година насам.

Китай ще спази ангажимента си да увеличи покупките на американски стоки и услуги с най-малко 200 милиарда долара през следващите две години въпреки настоящата епидемия от коронавирус, която вече доведе до смъртта на над 500 човека и близо 30 хиляди заразени и вероятно ще разтърси китайската икономика, очаква още финансовият министър на САЩ.

Подписаната през януари „първа фаза“ от търговската сделка между Вашингтон и Пекин, Китай пое ангажимент за засилени покупки на стоки от САЩ. По-рано днес финансово министерство на Китай обяви, че от 14-ти февруари намалява наполовина митата върху американски внос на стойност около 75 млрд. долара, като част от договореното споразумение.

Напоследък обаче се появиха информации в китайски медии. че Пекин обмисля в скоро време да се позове на клаузата в търговската сделка  за "природни бедствия и други непредвидими събития", визирайки епидемията от коронавирус, което да позволи забавяне или отлагане на поетите от Китай ангажименти.

Но Стивън Манучин заяви пред Fox Business Network, че очаква търговската сделка да продължи да се изпълнява по план. "Въз основа на настоящата информация, не очаквам да има някакви проблеми, които да им попречат да изпълнят техните ангажименти", каза сега Манучин. Същевременно той омаловажи опасенията, че епидемията от коронавирус може да засегне глобалните вериги за доставки, като заяви, че администрацията на Тръмп не гледнала на това като на основен проблем.

„Към този момент не видяхме големи проблеми по отношение на веригите за доставки, но САЩ следят много внимателно разпространението на коронавируса", пояснява Манучин.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още