IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манучин: САЩ и Китай доуточняват Фаза 1 от търговската сделка

Делегациите са провели няколко конферентни телефонни разговора тази седмица

11:45 | 17.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Преговарящите екипи на Съединените щати и Китай работят върху уточняване на детайлите по текста на първия етап от бъдещата търговска сделка, който техните президенти трябва да подпишат следващия месец. Това заяви министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин в сряда, като добави, че е готов да пътува до Пекин за повече срещи, ако е необходимо, съобщава Ройтерс.

По време на пресконференция в Министерството на финансите Манучин заяви, че няма покана от Пекин за поредната среща на високо равнище с вицепремиера Лю Хъ относно търговската сделка, очертана миналата седмица, но делегациите са провели няколко конферентни телефонни разговора тази седмица.

Мнучин каза, че той и търговският представител на САЩ Робърт Лайтайзър ще разговарят по телефона с Лю Хъ следващата седмица. А тримата вероятно ще се срещнат в Сантяго, Чили. Това трябва да се случи преди очакваната среща между президента Доналд Тръмп и китайския президент Си Дзинпин на 16 и 17 ноември на среща на върха на страните от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС).

Мнучин каза, че целта на администрацията на Тръмп е споразумението да бъде подписано на срещата на върха на АТИС.

Администрацията на Тръмп не е взела решение как да процедира с планираното 10-процентно увеличение на митата върху приблизително 156 милиарда долара китайски вносни стоки. Това увеличение трябва да влезе в сила на 15 декември, въпреки че Вашингтон реши да отмени увеличаването на митническите ставки, планирано за вторник.

Министърът на финансите, който изигра централна роля в търговските преговори между САЩ и Китай, отхвърли твърденията, че Китай и Съединените щати не са постигнали съгласие по съществени въпроси от Фаза 1 на договора.

Манучин заяви, че предложеният текст на Фаза 1 ще включва "доста обширна" глава за защита на правата на интелектуална собственост на САЩ в Китай. Но, за сметка на това, в текста са включени само част от първоначалните предложения за ограничаване на принудителния трансфер на американски технологии към китайските фирми.

Пекин отрече законите му да изискват подобни трансфери и казва, че всяко, което се случва, е резултат от търговски сделки.

Някои от проблемите на трансфера на технологии ще бъдат разгледани във втората фаза на преговорите, заедно с нефинансовите услуги, каза Манучин. През първата фаза вече са били разгледани финансови услуги на китайския пазар, както и селскостопански и валутни въпроси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още