IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги: Глобалните рискове все още измъчват икономиката на еврозоната

Точните условия по целеви операции по дългосрочно рефинансиране ще бъдат обявени при следващите срещи на ЕЦБ

17:47 | 10.04.19 г. 1
<p>
	Марио Драги, управител на ЕЦБ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марио Драги, управител на ЕЦБ. Снимка: Ройтерс

Управителят на Европейската централна (ЕЦБ) банка Марио Драги предупреди, че икономиката на еврозоната е изправена пред акумулиращи се рискове, включително Brexit и опасността търговският протекционизъм да навреди на доверието, съобщава Bloomberg.

По време на пресконференцията след заседанието на ЕЦБ Драги каза, че последните данни потвърждават забавяне на темповете на растеж, тъй като глобалните проблеми се отразяват негативно на настроенията. Той добави, че ЕЦБ ще обмисли дали трябва да се смекчат някои от страничните ефекти от отрицателните лихвени проценти.

Управителят на ЕЦБ заяви още, че институцията е напълно ангажирана да възстанови инфлацията до целта си от малко под 2%.

„В момента въпросът е дали икономиката се стабилизира или забавянето, което доминира през по голямата част от 2018 г., ще продължи през цялата година“, каза Марио Драги по време на пресконференцията след днешното заседание на ЕЦБ. По неговите думи все още имаме за какво да се тревожим, включително търговските заплахи на Доналд Тръмп, несигурната фискална ситуация в Италия и несигурността относно това кога и как Великобритания ще напусне ЕС.

Драги отбеляза, че протекционистките заплахи досега до голяма степен не са успели да се превърнат в реалност, но че „дори фактът, че тези заплахи се излъчват с известна честота, все още могат да подкопаят общото доверие“.

„Входящите данни продължават да бъдат слаби, особено за производствения сектор. Очаква се по-бавната динамика на растежа да продължи и през настоящата година“, обясни управителят на централната банка. Според него обаче вероятността от рецесия остава ниска.

Драги е категоричен, че всички инструменти на централната банка могат да бъдат използвани при необходимост.

Точните условия по целеви операции по дългосрочно рефинансиране (TLTRO) ще бъдат обявени при следващите срещи на централната банка, като ще се вземе предвид развитието на икономическите перспективи, стана ясно от изказването на Драги. 

Той е категоричен, че мерките в областта на паричната политика, включително новият кръг от TLTRO, ще спомогнат за запазването на благоприятни условия за кредитиране на банките и ще продължат да подпомагат достъпа до финансиране, особено за малките и средните предприятия.

На днешното си заседание Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) взе решение лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение да останат непроменени – съответно 0,00%, 0,25% и -0,40%. Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на сегашното си равнище най-малко до края на 2019 г. и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се осигури по-нататъшно устойчиво доближаване на инфлацията до равнища под, но близо до 2% в средносрочен план.

Управителният съвет възнамерява да продължи да реинвестира в пълен размер погашенията по главници на ценни книжа с настъпващ падеж, придобити по програмата за закупуване на активи, в продължителен период от време след датата, на която започне да повишава основните лихвени проценти на ЕЦБ, и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се поддържат благоприятни условия на ликвидност и значителна степен на нерестриктивност на паричната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
ABBA
преди 5 години
"Глобалните рискове все още измъчват икономиката на еврозоната "Горката мъченица!И що не ни пуснат там, ние ще помогнем!Честна дума!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още