IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги: И при „умерен“ растеж сме уверени за инфлацията

Управителят на европейската централна банка призна, че има признаци на „отдръпване“ на икономиката

16:32 | 26.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Управителят на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че растежът в еврозоната показва признаци на "умереност", но остава в съответствие с перспективите за ускоряване на инфлацията. Изказването беше част от пресконференцията, която се проведе след днешното заседание по паричната политика на регулатора.

„При няколко тримесечия на по-висок от очакваното растеж след последното заседание на банката през март се наблюдава известна “умереност” в данните, но силата на икономиката в еврозоната продължава да подкрепя нашата увереност, че инфлацията ще се доближи до целта си от 2% в средносрочен план“, смята управителят на ЕЦБ.

Въпреки че Драги призна, че има признаци на „отдръпване“ на икономиката, като цяло според него растежът се очаква да остане стабилен и широкообхватен, пише Ройтерс.

От централната банка потвърдиха, че ще продължат да следят отблизо развитието на валутния курс и финансовата среда с оглед на евентуалното им въздействие върху прогнозите на инфлацията.

„Рисковете пред растежа в еврозоната са като цяло балансирани, но рисковете по отношение на глобалните фактори, включително заплахата от повишен протекционизъм, стават все по-важни“, заяви ръководителят на институцията. Според него едно нещо е сигурно: търговските конфликти биха засегнали доверието, което от своя страна може да забави икономическия растеж и тези опасения се увеличават през последните седмици.

Драги каза още, че подобряването на функционирането на Икономическия и паричния съюз остава приоритет. Управителният съвет на банката препоръча конкретни и решителни действия за пълноценно функциониране на Банковия съюз и Съюза на капиталовите пазари.

 

На днешното си заседание Управителният съвет на ЕЦБ взе решение лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение да останат непроменени – съответно 0,00%, 0,25% и −0,40%. Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на сегашното си равнище продължително време и доста отвъд хоризонта на нетните покупки на активи. 

Що се отнася до нестандартните мерки по паричната политика, Управителният съвет потвърждава, че нетните покупки на активи се предвижда да продължат със сегашния месечен темп от 30 млрд. евро до края на септември 2018 г. или след тази дата, ако е необходимо, и във всеки случай, докато Управителният съвет не забележи устойчива корекция на тренда на инфлацията в съответствие с неговата инфлационна цел.

Евросистемата ще реинвестира погашенията по главници на ценни книжа с настъпващ падеж, придобити в рамките на програмата за закупуване на активи, в продължителен период след приключването на нетните покупки на активи и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо. Това ще допринесе както за благоприятни условия на ликвидност, така и за целесъобразна позиция на паричната политика, обясняват в днешното си съобщение още от регулатора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още