IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги: Икономическите рискове се влошават

ЕЦБ понижи прогнозите си за растежа на БВП и инфлацията

16:49 | 13.12.18 г. 2
<p>
	Марио Драги, управител на Европейската централна банка. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марио Драги, управител на Европейската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

Управителят на Европейската централна банка Марио Драги заяви след днешното заседание на ЕЦБ, че рисковете за икономическия растеж в еврозоната се влошават, съобщава Bloomberg.

Драги коментира пред репортери, че докато рисковете все още са „в общи линии балансирани“, то движението е в посока надолу заради поредица от различни притеснения, сред които такива, свързани с геополитиката, търговския протекционизъм и пазарната волатилност. Тази значителна промяна в изказванията до сега на Марио Драги бе отразена в актуализираните икономически прогнози, в които се вижда понижаване на перспективите за инфлацията и растежа.

Драги каза, че входящите данни са "по-слаби от очакваното" и че "това може да предполага по-нисък темп на растеж". Той каза също така, че "основната сила на вътрешното търсене продължава да подкрепя разширяването на еврозоната".

ЕЦБ "е готова да коригира всичките си инструменти", за да постигне целта си за устойчива инфлация малко под 2% в средносрочен план, стана ясно още по време на днешното изявление на управителя на централната банка.

ЕЦБ понижи прогнозата си за ръста на БВП за 2018 г. в еврозоната с 0,1 процентни пункта до 1,9% и за 2020 г. - до 1,7%. Очакванията за следващата година също са занижение до 1,7% спрямо предишната прогноза за 1,8%.

По отношение на инфлацията очакванията са в съответствие със свиването на растежа на БВП – 1,8%.

Драги твърди, че докато растежът на инфлацията вероятно ще се понижи през следващите месеци, картината за основната инфлация изглеждаше по-стабилна.

Основна грижа на банкерите от ЕЦБ е Италия, чиято икономика от 2 трилиона долара се е свила през трите месеца до септември, засилвайки безпокойството около слабите банки в страната и високия държавен дълг, коментира Wall Street Journal. 

На днешното си заседание Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) взе решение лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение да останат непроменени – съответно 0,00%, 0,25% и -0,40%. Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на сегашното си равнище най-малко за период, който включва и лятото на 2019 г., и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се осигури по-нататъшно устойчиво доближаване на инфлацията до равнища под, но близо до 2% в средносрочен план.

Що се отнася до нестандартните мерки по паричната политика, нетните покупки по програмата за закупуване на активи ще приключат през декември 2018 г. Същевременно Управителният съвет развива допълнително ориентира си за реинвестирането. По-специално, Управителният съвет възнамерява да продължи да реинвестира в пълен размер погашенията по главници на ценни книжа с настъпващ падеж, придобити по програмата за закупуване на активи, в продължителен период от време след датата, на която започне да повишава основните лихвени проценти на ЕЦБ, и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се поддържат благоприятни условия на ликвидност и значителна степен на нерестриктивност на паричната политика.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 14 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 5 години
А, стига бе, като си пусна телевизора, банките ми казват че всичко е тип топ. Има нещо гнило.. Ама в Дания ли е, в България ли е... Не се знае..Цените на имотите били достъпни, балон нямало, заплатите растяли, българина станал с още по висока покупателна способност,.... Цветя и рози... Марио Драги да не се е объркал нещо???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 5 години
А, стига бе, като си пусна телевизора, банките ми казват че всичко е тип топ. Има нещо гнило.. Ама в Дания ли е, в България ли е... Не се знае..Цените на имотите били достъпни, балон нямало, заплатите растяли, българина станал с още по висока покупателна способност,.... Цветя и рози... Марио Драги да не се е объркал нещо???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още