IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги: Компаниите трябва да ускорят подготовката на Brexit без сделка

Според управителя на Европейската централна банка икономиката на еврозоната все още е изправена пред продължителна слабост и широко застъпена несигурност

19:50 | 22.03.19 г.
<p>
	Марио Драги, управител на Европейската централна банка. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марио Драги, управител на Европейската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги каза днес пред европейските лидери, че компаниите трябва да активизират подготовката си за евентуален Brexit без сделка, съобщи източник от ЕС, цитиран от Ройтерс и БТА.

Тази нощ лидерите на ЕС се споразумяха на срещата на върха в Брюксел да дадат на Великобритания последен шанс да напусне блока със споразумение, като удължиха срока за Brexit с две седмици до 12 април. 

Властите и централните банки са подготвени, но частният сектор трябва да засили подготовката. Това е казал Драги на европейската среща на върха според източник.

В случай на излизане на Великобритания от ЕС без споразумение, търговията между ЕС и Великобритания ще се натъкне на непосредствени търговски бариери и ограничения на бизнеса.

Според Драги отрицателните последици за 19-те страни от еврозоната ще бъдат ограничени, но призна, че някои страни са по-силно изложени на рискове от други, отбеляза източникът.

Франция, Германия, Белгия и Холандия са сред страните от ЕС с големи търговски потоци с Великобритания и вероятно ще бъдат по-сериозно засегнати от Brexit без споразумение.

Драги посочил също така пред европейските лидери, че икономиката на еврозоната все още е изправена пред продължителна слабост и широко застъпена несигурност, но рисковете от рецесия остават доста ниски, каза източникът.

"Продължаващата несигурност, свързана с геополитически фактори, заплахата от протекционизъм и уязвимостта на развиващите се пазари изглежда остава следи върху икономическите настроения", коментира Мари Драги след последното заседание на ЕЦБ в началото на март.

Той добави тогава и, че по-слабият икономически импулс забавя достигането на целевата инфлация. В същото време  подкрепящите финансови условия, благоприятната динамика на пазара на труда и растящите заплати продължават да подкрепят растежа на еврозоната и постепенно да увеличават инфлационния натиск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още