IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги: Необходими са големи стимули за ускоряване на инфлацията*

ЕЦБ повиши прогнозата си за ръста на БВП на еврозоната до 2,4% през 2017 г. и 2,3% през следващата година

16:24 | 14.12.17 г.
<p>
	Марио Драги, управител на Европейската централна банка. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марио Драги, управител на Европейската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

"Необходими са големи стимули за ускоряване на инфлацията", заяви управителят на Европейската централна банка Марио Драги, цитиран от Bloomberg. 

От ЕЦБ повишиха прогнозите си за икономическия растеж и за инфлацията в еврозоната заради все по-всеобхватното възстановяване на икономиката в региона. Инфлацията обаче остава под целта на регулатора заради сравнително високата безработица и задържането на заплатите.

"Инфлацията ще се ускорява през следващите години, докато достигне 1,7% през 2020 г.", каза още Драги по време на изявлението си. 

Председателят на ЕЦБ обясни, че в последните 24 часа има редица решения на централни банки, които потвърждават запазването на по-затегната глобална парична политика. Федералният резерв обяви третото си увеличение на лихвения процент за годината, а централната банка на Норвегия даде знак, че може да започне увеличаване на лихвените проценти по-рано от предвиденото.

„В същото време Швейцарската централна банка прогнозира, че инфлацията ще нараства до 2020 г., но без да повишава лихвите за момента, а Английската централна банка, която увеличи лихвените си проценти миналия месец за първи път от десетилетие, на заседанието си в четвъртък ги запази без промяна, обобщи Марио Драги, цитиран от Bloomberg.

Според председателя на ЕЦБ в краткосрочен план могат да се очакват още положителни изненади от пазарите, а основните рискове в момента са свързани най-вече с глобални фактори.

Марио Драги призна, че структурата на програмата за обратно изкупуване не е обсъждана при последната среща на централните банкери, но перспективите за промяна на лихвените проценти ще се разглеждат през следващите месеци.

ЕЦБ ревизира прогнозата си за ръста на БВП на еврозоната до 2,4% през 2017 г. и 2,3% през следващата година.

"Инвестициите продължават да се увеличават благодарение на много благоприятните условия за финансиране, повишаването на корпоративната рентабилност и засилването на търсенето, като инвестициите в жилищата също се увеличават през последните тримесечия, а експортът на еврозоната се подкрепя и от глобалната експанзия“, обясни още Драги.

На заседанието си в четвъртък централните банкери взеха решение лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение да останат непроменени – съответно 0,00%, 0,25% и -0,40%.

Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на сегашното си равнище продължително време и доста отвъд хоризонта на нетните покупки на активи.

Що се отнася до нестандартните мерки по паричната политика, Управителният съвет потвърждава, че от януари 2018 г. възнамерява да продължи да извършва нетни покупки на активи по програмата за закупуване на активи с месечен темп от 30 млрд. евро до края на септември 2018 г. Тази мярка може да бъде удължена, докато не се забележи устойчива корекция на тренда на инфлацията.

ЕЦБ ще изкупи облигации на обща стойност 2,55 трлн. евро, след като през октомври реши, че ще продължи програмата за изкупуване на активи до септември 2018 г. или дори след това при нужда.

Централната банка на еврозоната обеща още да запази лихвените проценти на сегашните им рекордно ниски нива „доста след“ края на програмата за количествено облекчаване.

Чрез отрицателната си лихва по депозитите ЕЦБ таксува банките от 2014 г. насам за парите, съхранявани в централната банка.

*Новината е допълнена в 16:45 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още