Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Марио Драги: Подкрепата на ЕЦБ остава жизненоважна

Управителят на Европейската централна банка посочи, че търпението, предпазливостта и упоритостта остават актуални в провеждането на паричната политика

Марио Драги: Подкрепата на ЕЦБ остава жизненоважна

Марио Драги. Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да продължи значителната си подкрепа за кредитирането и икономиката, за да се бори с рисковете, свързани с геополитическите неясноти. Това пише нейният управител Марио Драги в представянето на годишния доклад на институцията за 2018 година, цитиран от Ройтерс и БТА.

Още по темата
"Силният паричен импулс остава от основно значение за осигурявана на по-нататъшното средносрочно укрепване на вътрешните напрежения върху цените", обяснява Драги.

"Предвид упорито продължаващите неясноти, свързани с геополитически фактори, на протикционистката заплаха и на уязвимостта на нововъзникващите пазари, търпението, предпазливостта и упоритостта остават актуални в провеждането на паричната политика на еврозоната", допълва централният банкер.

През миналата седмица Марио Драги заяви, че ЕЦБ е готова отново да забави увеличаването на основните лихви, ако е необходимо, и може да разгледа набор от мерки за смекчаване на страничните ефекти от отрицателните лихвени проценти.

Обръщайки своя курс през март в условия на неочаквано икономическо забавяне, ЕЦБ създаде план за „нормализиране“ на политиката за задържане нивата на лихвите, като предостави на банките още по-голяма ликвидност и забави покачването на лихвените проценти до следващата година.

 

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Драгито, вместо да пази стабилността на парите, той прави точно обратното - печата пари и обезценява парите. Затова и колегите в темата за Недвижимите имоти се радват, че техните вложения ще нарастват /поне номинално/.
1
 
1
 
1
преди 1 месец
Марио Драги е с качество на символ за неправилно управление на Европейската централна банка (ЕЦБ) и нарастващи щети в еврозоната.

Сега (при грешката за неограничавани щети от работата на ЕЦБ) щетите от работата на ЕЦБ подсигуряват за катастрофална европейска криза и ръководителят на ЕЦБ няма полезен ход за спасение на еврозоната от криза.
Спасението на еврозоната от криза е възможно с обществено предпазване спрямо щети от работата на ЕЦБ.

Още от Новини
Доларът поскъпна до едномесечен максимум