IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги: Рисковете за еврозоната са глобални и е нужна реакция

Според управителя на ЕЦБ икономиката в региона ще расте с малко по-бързи темпове от очакваното

17:05 | 08.03.18 г.
<p>
	Марио Драги, управител на Европейската централна банка. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марио Драги, управител на Европейската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

Управителят на Европейската централна банка Марио Драги подчерта рисковете за растежа в еврозоната вследствие на нарастващия протекционизъм и динамиката на валутните и финансовите пазари по време на пресконференцията, която се проведе след днешното заседание на регулатора, съобщава Financial Times.

“Рисковете за растежа на еврозоната са балансирани, като заплахи идват от глобални фактори”, каза Драги, след като ЕЦБ направи стъпка към края на своята програма за намаляване на количествените улеснения в четвъртък, като отмени ангажимента за увеличаване на покупките на активи, ако перспективите за еврозоната се влошат.

Управителят на ЕЦБ обърна внимание на колебанията в обменния курс евро-долар от началото на годината, като заяви, че банката ще наблюдава развитието на валутите, тъй като именно силното евро би могло да попречи на опитите да се стимулира инфлацията по-близо до целта си от 2%. 

„Бих искал да потвърдя силната и широкообхватна икономическа мощ на еврозоната, която вероятно ще нарасне с малко по-бързи темпове, отколкото се очакваше“, каза още Марио Драги.

Драги също така подчерта необходимостта от реакция на протекционистките мерки, за да се защити растежа и да се поддържат цените в еврозоната. Коментарите се дължат на сигналите на американския президент Доналд Тръмп, че може да задейства план за въвеждане на мита върху вноса на стомана и алуминий още тази седмица. Според Марио Драги търговските спорове трябва да бъдат решавани чрез многостранни преговори, например с помощта на Световната търговска организация.

Централните банкери по-рано днес изненадаха инвеститорите, изключвайки от изявлението си предишен текст, в който казват, че покупките на облигации ще бъдат увеличавани по "обем и/или период", ако перспективите пред инфлацията се влошат, коментира Bloombnerg. Драги заяви, че това решение е било взето единодушно.

Езикът по количественото облекчаване "бе въведен през 2016 г. - помислете само колко различна бе ситуацията по онова време", каза той на пресконференцията. "Това, което направихме, бе да премахнем изричния текст за вероятността от увеличение на покупките в близко бъдеще".

На днешното си заседание Управителният съвет на ЕЦБ взе решение лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение да останат непроменени – съответно 0,00%, 0,25% и −0,40%. Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на сегашното си равнище продължително време и доста отвъд хоризонта на нетните покупки на активи.

Що се отнася до нестандартните мерки по паричната политика, Управителният съвет потвърждава, че нетните покупки на активи се предвижда да продължат със сегашния месечен темп от 30 млрд. евро до края на септември 2018 г. или след тази дата, ако е необходимо.

ЕЦБ обяви още днес, че е понижила прогнозата си за инфлацията в еврозоната за 2019 година, като е по-оптимистично настроена за растежа на валутния съюз през 2018 година, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
 
Институцията с централа във Франкфурт вече прогнозира инфлация от 1,4 процента през 2019 година спрямо 1,9 на сто при предишната си оценка през декември. За тази година очаква икономически растеж на еврозоната от 2,4 на сто спрямо 2,3 процента при предишната прогноза, съобщи още Драги. Останалите прогнози до 2020 година остават без промяна. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още