IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги ще вдигне лихвите преди да се оттегли

Разширяването на конфликта в световната търговия е най-големият риск за икономиката на еврозоната, сочи проучване на Bloomberg

22:13 | 20.07.18 г.
<p>
	Марио Драги, управител на Европейската централна банка. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марио Драги, управител на Европейската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

Управителят на Европейската централна банка Марио Драги ще увеличи лихвите, преди мандатът му да изтече през следващата година. Това става ясно от проучване на Bloomberg сред икономисти.

По-голямата част от анкетираните очакват повишение на лихвите през септември 2019 г. - месец преди Драги да напусне централната банка. Мнението се подкрепя и от това, че банкерите от централната банка дадоха сигнал, че лихвените проценти ще останат на рекордно ниско ниво най-малко за период, който включва и лятото на 2019 г. 

Като се изключи сериозна ескалация на напрежението в търговията или влошаване на перспективите, покупките на активи по всяка вероятност ще приключат през тази година, както беше обявено. Икономистите пък не очакват актуализация на паричната политика до март.

Пред комисията по икономически въпроси към Европейския парламент миналата седмица Драги потвърди доверието си към устойчивото нарастване на инфлацията. Той освен това подчерта, че подкрепата от страна на паричната политика ще остане значителна дори при спирането на покупките на облигации.

Икономистите прогнозират, че ЕЦБ ще повиши депозитната лихва до -0,2% от -0,4% до септември следващата година. Увеличението на лихвения процент по основните операции по рефинансиране (който в момента е нула) вероятно ще бъде направено до декември 2019 г. -  след оттеглянето на Драги. При предишните прогнози и за двата показателя очакванията бяха по-висока лихва да се види във второто тримесечие на следващата година.

Разширяването на конфликта в световната търговия е най-големият риск за икономиката на еврозоната, показва още проучването. Пиет Кристиянсен, страши икономист в Danske Bank, обяснява, че показателите за доверие се следят внимателно при всяка реакция по темата търговията от страна на САЩ и техните партньори.

Централните банкери обаче не веднъж се обръщали внимание на силата на вътрешната икономика, след като ясно се вижда, че бизнесът се възстановява след слабия старт на годината. Нарастването на поръчките за заводите в най-голямата икономика в региона пък е сигнал за добрите перспективи.

В момента "трудно е да даде силен аргумент за по-високи лихви", каза Алън МакКаид от Merrion Capital. Според него няма да е голяма изненада и ако Драги приключи осемгодишния си мандат като управител на ЕЦБ на 31 октомври 2019 г. без да повиши лихвите.

Следващото заседание на ЕЦБ по паричната политика е на 26 юли, като за пазарите интерес представляват и насоките, които ще даде Драги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още