IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Карни: По-високият растеж показва необходимост от по-високи лихви

Според управителя на Английската централна банка влиянието на търговската война върху доверието на бизнеса ще бъде по-голямо, отколкото е Brexit в момента

17:50 | 05.07.18 г.
<p>
	Марк Карни, управител на Английската централна банка.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марк Карни, управител на Английската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на Великобритания показва признаци на подобряване през първото тримесечие на годината, подкрепяйки виждането, че са необходими по-високи лихвени проценти, смята управителят на Английската централна банка Марк Карни, цитиран от Bloomberg.

“Макроикономическите данни ми дават по-голяма увереност, че забавянето на икономиката през първото тримесечие до голяма степен се дължи на времето, а не на икономически фактори“, обясни Карни.

Изказването на гуверньора на АЦБ оставя вратата отворена за увеличаване на лихвения процент на следващата среща на централната банка на 2 август. Тогава се очаква да бъдат представени и актуализирани прогнози за икономиката. Към момента инвеститорите виждат шанс от около 80% за повишаване на лихвения процент през следващия месец. 

След изказването на Марк Карни в четвъртък паундът поскъпна спрямо долара с 0,13% до 1,3247 долара.

Управителят на АЦБ обаче не подсказа кога би могло да се очаква следващото увеличение на лихвения процент. Ако икономиката продължи да работи според очакванията „продължаващото затягане на паричната политика през следващите няколко години ще е добър ход за връщане на инфлацията устойчиво към целта й“, обясни още Карни.

Когато Английската централна банка взе предишното си решение за вдигане на лихвата в страната, икономиката почти спря да расте през първите три месеца на годината. Очакванията за второто тримесечие обаче са доста по-добри.

„Докато глобалния растеж неотдавна се забави, то основната картина все още е силна и поддържаща за Великобритания“, каза още Карни. Той обаче предупреди, че въвеждането на все повече мита ще доведе до по-бавен икономически растеж и по-бързо ускоряване на инфлацията, което пък ще затрудни паричната политика.

Централните банкери според него трябва да вземат предвид евентуално свиване на търговията в световен мащаб. Още повече, че тази седмица най-вероятно ще се сложи началото на нова и опасна фаза на търговската война.

Протекционизмът засяга реалната икономика чрез намаляването на търговските потоци, нарушаването на веригите за доставки и по-високите цени на вносните стоки, обясни Карни. От друга страна, индиректно може да бъде засегнато доверието на бизнеса и потребителите.

Обявените досега мита ще повишат щатските мита до нива, които не са наблюдавани повече от 50 години, каза Марк Карни. Анализът на АЦБ показва, че увеличаването на митата между САЩ и всички негови търговски партньори с 10 процентни пункта би могло да удари 2,5 процента от износа на САЩ и 1 процент от световния растеж.

„Влиянието на търговската война върху доверието на бизнеса ще бъде по-голямо, отколкото е Brexit в момента“, коментира управителят на АЦБ.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още