IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Карни защити АЦБ от критиките за нейната независимост

Гуверньорът увери, че не е повлиял за оформянето на възгледите на членовете на Комитета по финансова стабилност

16:43 | 12.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни. Снимка: Ройтерс

Гуверньорът Марк Карни защити Английската централна банка (АЦБ) от критиките, че е погазила своята независимост, като е подчертала рисковете от решението на Великобритания да напусне Европейския съюз (ЕС) преди референдума, пише Bloomberg.

„Това е необикновено във всички нюанси на думата“, заяви Карни в отговор на въпроси на народните представители, които го обвиняват, че е оформил възгледите на властите, отговарящи за финансовата стабилност. „Не така работи Комитетът (по финансова стабилност – бел. ред.). Председателят му не направлява заключенията“, обясни той.

Преди референдума от 23 юни АЦБ предупреди, че евентуално решение за излизане от ЕС ще създаде несигурност, която може да доведе до обезценка на паунда, да подкопае инвестициите и да доведе до рецесия. Тези коментари бяха осъдени от поддръжниците на кампанията за Brexit.

Говорейки заедно с Карни в парламента, външните членове на Комитета по финансова стабилност Ричард Шарп и Доналд Кон коментраха, че не са били притискани що се касае до оформяне на вижданията им.

Политическата несигурност във Великобритания може да се поуспокои сега, когато вътрешният министър Тереза Май ще поеме управлението от премиера Дейвид Камерън. Мей работеше в АЦБ в периода 1977-1983 г. в областта на икономиката във финансовите институции на централната банка и в групи за курса на паричната политика.

От парламентарната трибуна Марк Карни увери, че не е разговарял с финансовия министър Джордж Озбърн относно рисковете, заобикалящи Brexit, и изрази готовност да сподели подробности по тези дискусии с политиците.

Коментарите на гуверньора на АЦБ идват след публикуваните протоколи от срещите на Комитета, осъществени в навечерието на вота. По време на заседанията членовете са дискутирали риска, че ако позволят на британските банки да кредитират повече, това може да накара институциите да възнаграждават инвеститорите, вместо да отпускат повече заеми.

Според Комитета по финансова стабилност перспективите пред рисковете за стабилността са се подобрили. Членовете се съгласиха да намалят нивото на антицикличния капиталов буфер, за да намалят натиска върху британските банки.

В своя Доклад за финансовата стабилност, публикуван през миналата седмица, банкерите посочват, че следят изкъсо пет ключови риска, измежду които и дефицита по текущата сметка, който възлиза на близо 7% от брутния вътрешен продукт и който трябва да се компенсира от преки чужди инвестиции.

„Каквото пише в Доклада за финансовата стабилност, това са възгледите на Комитета по финансова стабилност“, каза Карни. „Те не се решават предварително, те са базирани на солидни доказателства и обсъждания“, допълни той.

Следващата среща на Комитета по финансова стабилност ще бъде на 20 септември. Протоколът от заседанието ще бъде публикуван на 3 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още