IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартинс Казакс: Има голяма вероятност ЕЦБ да повиши лихвите през 2022 г.

Решението ще бъде продиктувано от данните, трябва да е внимателно и да не навреди на ситуацията, смята централният банкер

22:57 | 16.02.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Доста е вероятно Европейската централна банка (ЕЦБ) да повиши лихвите през 2022 г., за да пребори безпрецедентния ръст на цените в еврозоната, но затягането на паричната политика не трябва допълнително да навреди на ситуацията. Такова мнение изрази членът на Управителния съвет на ЕЦБ и гуверньор на централната банка на Латвия Мартинс Казакс, цитиран от Bloomberg.

„Ще бъде продиктувано от данните. Ще видим, но има голяма вероятност да се случи тази година“, смята Казакс.

Последните данни показаха, че инфлацията в еврозоната е достигнала рекордно равнище за трети пореден месец през януари до 5,1% на годишна база, а това е направило ситуацията „още по-ясна“ за ЕЦБ, според Казакс. „Виждаме, че инфлацията е значително на това, което беше преди, и това измества центъра на гравитацията“, заяви банкерът.

Коментарът му е в съответствие с най-ястребово* настроените банкери в ЕЦБ, включително гуверньорът на Германската централна банка (Бундесбанк) Йоахим Нагел и управителят на централната банка на Нидерландия Клаас Нот.

След заседанието си в началото на февруари европейският регулатор реши да остави лихвите без промяна. В пресконференция след това гуверньорът на банката Кристин Лагард заяви, че инфлационният натиск се трупа, а високите цени може да се задържат за по-дълго от очакваното. Пазарите разтълкуваха това като намек, че е възможно да има лихвено повишение през тази година.

В свое интервю обаче Лагард предупреди, че ако паричната политика на Стария континент бъде затегната твърде скоро, това може да навреди на икономическото възстановяване. Казакс се съгласи с нея, като посочи, че „ако лихвите се повишат твърде бързо, това ще натежи на възстановяването“, затова и централният банкер апелира за „внимателен и постепенен“ подход.

Според него очакванията на паричните пазари за две лихвени повишения в размер на 0,25 базисни пункта тази година са „твърде жестоки“. „Важно е да не навредим на ситуацията. Трябва да я насочим в посока, която е сравнително гладка, така, че пазарите да разберат какво правим“, допълни Казакс.

По-рано в сряда членът на Изпълнителния борд на ЕЦБ Изабел Шнабел каза в интервю за Financial Times, че европейският регулатор трябва да вземе предвид „безпрецедентния“ ръст на цените на жилищата, когато оценява нивото на инфлацията и решава колко бързо да затегне паричната политика.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
tetris12
преди 2 години
За начало ЕЦБ може да спре да печата тоалетна хартия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
Е как бре ?Нашите родни брокери експерти обещаха рай,благоденствие,ниски лихви и растящи цени....Да не би да поизлъгаха пак за пореден път ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още