IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Междубанковият лихвен процент в Хонконг се повиши до рекордни нива

Хонконгският междубанков лихвен процент HIBOR се покачи с 535 базисни пункта до 8,73%

13:13 | 29.09.15 г.
<p>
	<em>Хонконгската фондова борса. Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Хонконгската фондова борса. Снимка: архив Ройтерс

Овърнайт лихвата на междубанковия пазар в Хонконг се повиши до рекордно високи нива, като курсът на офшорния юан скочи с най-бърз темп от девалвацията от 11 август, съобщи Bloomberg.

Хонконгският междубанков лихвен процент HIBOR се покачи с 535 базисни пункта до 8,73%, показа фиксингът на Treasury Markets Association. Това е най-високото му ниво, откакто има фиксинги от юни 2013 г. Юанът поскъпна спрямо долара с 0,35% и достигна 6,3574 за долар, след което тази стойност се върна до 0,19% към 14:41 часа местно време. В Шанхай юанът поскъпна с 0,07% спрямо долара.

През последните няколко седмици Китайската централна банка се намесваше както в континентален Китай, така и на офшорните валутни пазари, за да подсили курса. Според източници на Bloomberg банката е изкупувала валута в Шанхай и Хонконг в петък. Офшорният юан поскъпна във вторник за четвърти пореден ден на фона на разпродажба на активи в нововъзникващите пазари.

„Вероятна интервенция на Китайската централна банка на пазара на офшорния юан би могла да е причина за скока на Hibor”, смята Томи Онг, управляващ директор „Ценни книжа и пазари“ в DBS Bank Hong Kong. Продажбата на долари на офшорния пазар може да доведе до понижение в предлагането на юана. „Но за разлика от пазара в континентален Китай, където Централната банка може да създаде ликвидност чрез операции на свободния пазар, на офшорния пазар тя не може да действа по този начин“, подчертава Онг.

Както тримесчният, така и седмичният Hibor регистрираха най-голям скок от 25 август, като се покачиха съответно със 197 и 30 базисни пункта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още