Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Международна организация се обяви против новите правила за борсова търговия в ЕС

ICMA смята, че разпоредбите ще увеличат волатилността и разходите за трансакции

Международна организация се обяви против новите правила за борсова търговия в ЕС

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Големите банки и мениджърите на активи засилват лобистката кампания срещу новите европейски регулации за борсовата търговия, като се аргументират, че правилата биха засилили пазарния стрес по време на пика на коронавирусната епидемия.

Правилата за поемане на провалени сделки с акции и облигации „биха превърнали кризата в катастрофа“, като добавят още повече волатилност и разходи към транзакциите, информира Bloomberg, като се позовава на доклад, публикуван в четвъртък от Международната асоциация на капиталовите пазари (ICMA).

Асоциацията заявява, че правилата могат да добавят 35 млрд. евро (38,6 млрд. долара) годишно към разходите за сделки. Тя изпрати писмо до властите в ЕС през миналата седмица с молба да преразгледат политиките преди въвеждането им през следващия февруари. Европейската комисия - изпълнителният орган на Европейския съюз, разглежда искането на индустрията и обмисля проблема, заяви в сряда говорител на институцията.

Още по темата

Коронавирусната криза, която вече предизвика спешни пакети с помощи за финансовата индустрия, принуждава компаниите и регулаторите да обмислят по-трайни промени в правилника. Европейските власти също дискутират промени в ревизираната Директива за пазарите на финансови инструменти, или MiFID II, за да облекчат тежестта за трейдърите.

Нарастващият хаос

Новите правила на ЕС ще принудят инвеститорите да „спасяват“ неуспешните сделки, като помолят трета страна да придобие активите чрез понастоящем незадължителната сделка за изкупуване. Продавачът, който не успее да прехвърли активите в уговореното време или на договорената цена, може да бъде принуден да поеме всяка разлика в разходите.

Инвеститорите  могат също така да бъдат задължени да плащат обезщетение в брой, ако дадена сделка не може да бъде приключена.

Скокът на волатилността  през март предизвиква увеличение в броя  такива случаи, като в около 12% от трансакциите продавачите не успяват да прехвърлят активите, според Европейския орган за ценни книжа и пазари.

Докато компаниите се опитват да разрешат проблемите на сетълмента, ICMA заяви, че новите правила ще преобърнат голяма част от практиките в индустрията и ще осуетят доброволния процес на съгласуване на трансакциите.

„Опитът за изкупуване на силно неликвидни ценни книжа и купуването на активи на каквато и да било цена би било напълно дестабилизиращо“, казва Анди Хил, старши директор на отдела за пазарна практика и регулаторна политика в ICMA.

Хил допълва, че европейските власти трябва да преразгледат регулациите си  и да направят задълбочен анализ на разходите преди правилата да влязат в сила.

По статията работиха: автор Радостина Ивчева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
1
 
4
khao до: khao
преди 1 месец
Няма профилна снимка
знач не за добре..
---
значи Е за добре
1
 
3
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
далеч е от моята сфера, но щом безделниците плачат, знач не за добре.. света ще съществува и без борсовите спекуланти, никва полза от тях и от борсата.
2
 
1
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Евро-кеHефи-те пак са измислили някаква просто-тия!
3
 
0
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Евро-***-те пак са измислили някаква просто-тия!

Още от Новини
Източна Европа е слабото място на австрийските банки