IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мексиканската икономика се разшири на годишна база, но се сви на тримесечна

Анализатори очакват ускоряване на растежа през втората половина на годината

18:26 | 20.08.13 г.
Мексиканската икономика се разшири на годишна база, но се сви на тримесечна

През второто тримесечие на годината икономиката на Мексико е нараснала по-слабо от очакванията на който и да било от анализаторите, участвали в проучване на Bloomberg, след като индустриалното производство се сви на фона на бавното възстановяване в САЩ.

Мексиканският брутен вътрешен продукт се е увеличил с 1,5% през периода април-юни на годишна база, ускорявайки ръста спрямо отчетените през първото тримесечие 0,6%, сочат данни на Националния статистически институт на страната, публикувани на официалния му уебсайт. Средната оценка на 17 икономисти, анкетирани от Bloomberg, бе за ръст от 2,3% на годишна база.

На тримесечна база обаче мексиканската икономика се е свила с 0,7%.

През август централната банка на страната понижи прогнозата си за годишния растеж до диапазона 2-3% от дотогавашните 3-4% заради застоя в износа за САЩ и свитите публични разходи.

Ръстът ще се ускори както през третото, така и през четвъртото тримесечие, достигайки 4% догодина, след като възстановяването в САЩ набере инерция, а мексиканското правителство осъществи ключови икономически реформи, сочи средната оценка на анализаторите.

Индустриалното производство се е свило с 0,6% през второто тримесечие на годишна база, стана ясно от публикуваните днес данни.

Строителният сектор отчита спад от 4% за същия период на фона на спада на правителствените разходи.

На 7 август управителят на мексиканската централна банка Агустин Карстенс заяви, че свиването на правителствените разходи е нанесло удар по строителния сектор, но че тенденцията може да се обърне през втората половина на годината, когато държавните инвестиции ще нараснат.„Очакваме, че публичното строителство няма да остане пречка за икономическия растеж, а напротив, ще започне да подкрепя икономиката“, посочи тогава Карстенс.

Мексиканският износ е нараснал само с 0,6% през първата половина на годината, което е най-слабото начало от рецесията през 2009 г., особено в сравнение с ръста от 6%, регистриран през първите 6 месеца на 2012 г.

При обявяването на данните мексиканското песо заличи част от печалбите си от 0,8%, натрупани в днешната сесия, като поскъпва с 0,4% до 13,0296 за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още