IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Merrill Lynch: Английската централна банка ще понижи лихвите два пъти до май

Според анализа на банката намаление ще има през ноември, а след това през март

17:55 | 12.07.19 г.
<p>
	Сградата на Английската централна банка. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сградата на Английската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

Централните банкери от Английската централна банка ще намалят лихвените проценти с 25 базисни пункта два пъти през следващата година, смятат от Bank of America Merrill Lynch, съобщава Bloomberg.

Търговските войни и Brexit оставят по-слаби перспективите за растеж на икономиката на Великобритания, отколкото се смяташе досега, пише в доклада за американската инвестиционна банка. Според старшия икономист на банката Роб Ууд от сегашна гледна точка изглежда, че ще има понижение с четвърт процентен пункт през ноември и отново през май.

„Растежът е под насоките за развитие, а низходящите рискове са големи, ако централната банка не предприеме понижение на лихвите при тези обстоятелства, то кога“, посочва още Ууд. Той смята, че все пак АЦБ може да се противопостави на по-ниските лихви, като се има предвид колко трудно предприе стъпка за отдалечаване от тях.

През тази седмица двама от представителите на Английската централна банка потвърдиха виждането ѝ, че в случай на плавен Brexit ще има затягане на паричната политика. Въпреки това всеки от тях подчерта, че перспективите пред глобалната икономика са сред факторите, които биха могли да повлияят на вероятността от подобен ход.

Междувременно през тази седмица стана ясно, че британската икономика е отбелязала възстановяване през май, завръщайки се към растежа, благодарение на подновената работа в автомобилните заводи.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е отбелязал ръст от 0,3% след спад от 0,4% предходния месец.

Основен двигател на възстановяването е именно промишлеността, след като производството на превозни средства се завърна към нормалния си темп. Секторът отбеляза срив предходния месец, след като автомобилни компании, сред които BMW и Peugeot, предприеха спирания на работа, планирани когато се очакваше, че Великобритания ще излезе от Европейския съюз без споразумение в края на март.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още