IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Местер не изключва по-голямо увеличение на лихвата, но само при упорита инфлация

Ритъмът, с който се движим сега, изглежда правилен за мен, коментира управителят на Фед за Кливланд

21:58 | 10.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лорета Местер. <em>Снимка:&nbsp;Melissa Lyttle/Bloomberg</em></p>

Лорета Местер. Снимка: Melissa Lyttle/Bloomberg

Управителят на Федералния резерв за Кливланд Лорета Местер заяви, че гледа благосклонно на увеличение от половин процентен пункт на основната лихва, но ще подкрепи по-голям ръст на по-късен етап, ако инфлацията не се забави до втората половина на годината.

„Не изключваме 75 (базисни пункта - бел. ред.) завинаги, нали? Ритъмът, с който се движим сега, изглежда правилният за мен“, коментира още тя в интервю за Bloomberg. „Ще трябва да направим оценка за това дали инфлацията наистина се движи надолу и тогава ще можем да получим повече информация, след като направим някои от тях“, допълни Местер, имайки предвид увеличенията от по 50 базисни пункта.

Местер, която тази година има право на глас по паричната политика, добави, че не иска да изключи каквито и да е било ходове от страна на централната банка. Ако се стигне до втората половина на годината без доказателства за забавяне на инфлацията, може да се наложи „ускорение“. „Ако видим инфлацията да се движи надолу и търсенето да се понижава повече от прогнозираното, то тогава може да се коригираме на този етап“, допълва тя.

Миналата седмица ръководството на Фед увеличи с половин процентен пункт основната лихва – най-голямото повишение от 2000 г. насам – и председателят Джером Пауъл сигнализира, че банката ще продължи с този темп и през юни и юли.

Пауъл също така озапти очакванията, че Фед може да приложи и по-голямо повишение от 75 базисни пункта. Други членове на ръководството на централната банка като Рафаел Бостик също се съгласиха, че може би няма да е необходимо толкова агресивно повишение.

И все пак според други Фед не трябва да се отказва от никакви опции в борбата си с инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още