IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МИБ планира програма за продажба на облигации за 1 млрд. евро

Банката планира да предлага средносрочни облигации в няколко валути, включително евро и долари

18:25 | 16.10.15 г.
МИБ планира програма за продажба на облигации за 1 млрд. евро

Международната инвестиционна банка (МИБ) планира да стартира 10-годишна кредитна програма на стойност 1 млрд. евро. Банката планира да продава облигации на световни кредитни пазари във всеки един момент с цел увеличаване на финансирането за проектите си, съобщава Bloomberg, цитирайки заместник-председателят Денис Иванов.

Базираната в Москва банка вероятно ще регистрира програма за средносрочни облигации в няколко валути през следващата година, осигурявайки си достъп до финансиране в долари, евро и верояно валути на страни от Централна и Източна Европа, заяви Иванов в интервю, дадено в Букурещ във вторник.

Кредиторът, който разчита на подкрепата на деветте си членки, включително Куба, България и Русия, досега е издавала облигации в Русия, Словакия и Румъния, за да повиши финансирането си в подкрепа на малки и средни бизнеси и инфраструктурни проекти. Унгария, най-новата страна членка, може би ще бъде следващата цел за потенциална продажба на облигации, вероятно през следващата година, каза Иванов.

Унгария е потенциално друг интересен пазар, но не през тази година“, посочи той. „Осъществихме една програма в Братислава и една в момента в Румъния. Няма да правя изявление, че ще правим по една продажба на облигации годишно, но не виждате подобно нещо твърде често“, допълва той.

Банката е събрала 111 млн. леи (28 млн. долара) чрез продажбата на облигации с матуритет 3 години на 12 октомври в Румъния и планира да даде всички постъпления под формата на заеми на румънски компании до края на тази година или в началото на следващата година, заяви той.

Иванов каза още, че банката планира да разшири активите си до около 1,2 млрд. евро до края на 2017 г. от 800 млн. евро в момента.

По-важно от увеличаването на активите обаче е, че искаме значително да увеличим кредитния си портфейл и съотношението да бъде различно: в момента имаме заеми за 350 млн .евро от [активи за] 850 млн. евро“, каза Иванов. Надяваме се да се доближим до заеми за 800 млн. евро от активи на обща стойност 1,2 млрд. евро до края на 2017 г.“, каза още Иванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още