IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милиардерът Питър Тийл залага на криптостартъпа Block.one

Според специалисти, ако блокчейн платформата eos.ios бъде успешна, тя ще помогне за по-доброто възприемане на криптовалутната технология

16:04 | 17.07.18 г.
<p>
	<i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Снимка: Ройтерс

Бизнесменът Питър Тийл постави нов залог в криптопространството. Един от първите инвеститори във Facebook взе участие в първия финансов рунд на стартъп компанията Block.one, ситуирана на Каймановите острови.

Наскоро компанията набра рекордните 4 млрд. долара, за да финансира своята блокчейн платформа eos.ios, чрез процес, познат като начално монетно предлагане, или ICO. Това надвиши двойно следващото подобно ICO и засенчи най-голямото в света първично публично предлагане на фондовите борси още преди самият продукт да бъде пуснат, пише CNBC.

„Тъй като Block.one се подготвя да обяви своите бъдещи планове, ние се вълнуваме да посрещнем ключови стратегически инвеститори, споделящи нашите виждания за създаване на по-сигурен и свързан свят“, заяви главният изпълнителен директор на Block.one Бърнард Блумър в прессъобщение. Компанията не споменава нищо за цени в обявлението.

Добре познатият китайски стартъп Bitmain, който доминира в биткойн индустрията, също взе участие във финансовия рунд. Позовавайки се на последните данни от компанията за анализи Bernstein, компанията изглежда е натрупала оперативна печалба между 3 и 4 млрд. долара през 2017 г. - колкото производителят на чипсетове Nvidia за същата година.

Питър Тийл, който съосновава PayPal през 1998 г., е един от ранните външни инвеститори във Facebook. Founders Fund, компанията за рисков капитал, която Тийл открива, започна да влага стотици милиони долара в криптовалута, включително биткойн през 2017 г., допълва CNBC, позовавайки се на данни от The Wall Street Journal.

През март Тийл заяви, че е напълно възможно биткойнът да се превърне в инвестиция, съпоставима със златото. Той подкрепи идеята, че въпросната криптовалута ще се превърне в ценна стока, вместо да се използва в ежедневни трансакции. 

През тази година цената за криптовалутата спадна с повече от 50%, след като достигна стойности от близо 20 хил. долара през декември 2017 г.

През март Block.one беше представена в епизод на „Last Week Tonight”, продукция на HBO, където домакинът Джон Оливър предупреди зрителите за „спекулативната мания“ и рисковете в инвестирането в криптовалута.

„Би било изключително трудно да се каже кои компании са реални“, каза Оливър по време на предаването, което се следи от близо 6 млн. зрители в YouTube, и добави: „Ако искате добър пример за това, вижте Block.one, която привлече 1,5 млрд. долара“.

Оливър изброи редица опасения: очевидната липса на сериозност от страна на ранния биткойн инвеститор Брок Пиърс, експоненциалните темпове на набиране на средства спрямо утвърдените гиганти като Facebook и статията на Wall Street Journal, в който Block.one е наречен „софтуерен стартъп, който не планира да продава никакъв софтуер“.

В момента криптовалутата eos е пета по размер на пазарната капитализация със стойност от 7,2 млрд. долара, сочи информация от CoinMarketCap.com. Тя се представя по-добре от повечето криптовалути през тази година, поевтинявайки само с 8% по време на волатилния мечи пазар.

EOS поскъпна с 10% от четвъртък вечер досега, пише CNBC по данни на CoinMarketCap.com.

Според отснователите на системата тя ще поддържа по-ефективни операции за „децентрализирани приложения“, отколкото вече съществуващите платформи като ethereum. Ако eos.ios бъде успешна, ще може да донесе по-добро възприемане на криптовалутната технология.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още